Annons

Hyresgäster lämnade in protest till Rikshem

Uppsala De riskerar chockhöjda hyror när deras bostäder ska renoveras. Under torsdagsförmiddagen lämnade hyresgäster från Kvarngärdet och Gränby över sina synpunkter till Rikshem.

Med start i höst planerar Rikshem att totalrenovera 484 lägenheter på Kvarngärdet och i kvarteret Diset i Gränby, med upp till 60-procentiga hyreshöjningar som följd.

I måndags höll Hyresgästföreningen i en workshop för hyresgästerna, där de själva fick lyfta fram vad de tycker är viktigt i samband med den kommande renoveringen. Totalt deltog 78 hyresgäster i workshopen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

-Det är oerhört tydligt att den fråga som är allra viktigast för den enskilda hyresgästen rör hyran och en rimlig nivå på den nya hyran,  säger Linda Forsberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Under torsdagsförmiddagen lämnade ett tiotal hyresgäster över resultatet från workshopen till Rikshems Uppsalakontor vid Sivia torg.

Rikshems regionchef Malin Söderman var inte beredd på besöket, men tog tillfället i akt att lyssna på hyresgästernas åsikter.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Jag förstår folks oro, och att de är engagerade i sina hem. Vi försöker förbättra oss hela tiden, och får vi ingen feedback är det svårt att göra det, säger hon.

Bland annat framförde hyresgästerna åsikten att de vill ha mer information om vad som är på gång, till exempel i form av lappar i brevlådan, något som Söderman lovade att Rikshem ska bli bättre på.

– Om hyran blir för hög och jag inte kan bo kvar, kommer Rikshem att erbjuda mig en annan bostad då? frågade en hyresgäst.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Svaret från Malin Söderman blev att hyreshöjningarna kommer att införas stegvis, och att de boende kommer att ges förtur till Rikshems övriga bestånd i Uppsala.

Annons

Det är ännu oklart hur stora hyreshöjningarna i Gränby och på Kvarngärdet blir i slutändan. Förhandlingarna pågår mellan Rikshem och Hyresgästföreningen.

Läs även De riskerar chockhöjda hyror

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.