Annons

Hyresgäster letar konst i kvarteren

Halmstad Konsten i det kommunala bolaget HFAB:s bostadsområden ska inventeras. Hyresgästerna ska hjälpa till.
Helen Blomberg med en figur som bostadsbolaget hoppas få veta mer om. Idag är kunskapen om figuren med djävulshorn, som sprutar vatten genom munnen, undanstoppad någonstans. Foto: Petra Martinsson

HFAB vill, i samarbete med stadens kulturförvaltning, göra en konstinventering i sina bostadsområden.

– Vi tror att det finns en hel del bortglömd konst, som inte minst de boende kan få bättre tillgång till, säger Helene Blomberg, boinflytandechef på HFAB.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningen har fått frågan om de vill hjälpa till och har tackat ja. Frågor om konst i bostadsområdena går nu ut till alla lokala hyresgästföreningar i Halmstad, totalt tolv stycken,

Annons

– Det kan ju vara intressant för oss också att få veta vilken historia konsten har. Och skulle det sedan visa sig att det inte finns någon konst skulle det vara jättebra, att med hyresgästernas hjälp, få till något, säger Rigmor Wilderoth föreningsordförande på Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm.

Enligt Helene Blomberg är tanken med inventeringen inte bara att göra en kartläggning.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

– Vi har satt som mål att göra den. Hur vägen dit ser ut vet vi ännu inte riktigt. Tanken är också att öka engagemanget hos de boende. Vi får se vad vi springer på, det kan bli jättespännande, säger hon.

Annons

Enligt planen ska inventeringen vara igång före jul och resultaten sedan publiceras kontinuerligt på bland annat HFAB:s hemsida.

Fakta: Vad är då konst?

HFAB letar nu efter allt som har placerats i offentlig miljö där syftet har varit ett konstnärligt uttryck. Det kan vara allt från skulpturer till smyckade kakelplattor.

En del av konsten är redan kartlagd. Hur stor del som ännu inte är det ute i stadsdelarna har HFAB ingen uppskattning om.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.