HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster i Linköping får rabatt under coronakrisen

Linköping Stångåstaden i Linköping ger sina hyresgäster rabatt på hyran under tre månader för att mildra konsekvenserna av coronakrisen. Välkommet men kanske inte tillräckligt, tycker Hyresgästföreningens tillförordnade regionordförande Inger Borg.
Foto: Jenny Knutsson
Stångåstaden i Linköping ger hyresrabatt under tre månader.

Förhandlingarna om årets hyreshöjning kraschade och Hyresmarknadskommittén fick avgöra hur mycket hyrorna hos Östergötlands största hyresvärd skulle höjas. I början av mars presenterades nivån – en höjning med 2,25 procent från 1 mars.

”I det läget hade inte coronaviruset fått någon stor spridning i Sverige. När avierna skulle betalas i slutet av mars var läget ett annat. Tajmingen blev olycklig och det vill vi rätta till”, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist i ett pressmeddelande.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Bolaget konstaterar att många hyresgäster drabbats ekonomiskt av coronakrisen och har därför beslutat att ge rabatt som motsvarar hyreshöjningen under tre månader från nästa avisering. Det betyder ett avdrag på 160 kronor per månad för en lägenhet som har en månadshyra på 7 000 kronor.

”Vi kommer dessutom att vara generösa med hur vi kan hjälpa de mest drabbade på ett bra sätt med hjälp av stödåtgärder som anstånd med hyran och avbetalningsplaner”, säger Fredrik Törnqvist också i pressmeddelandet.

Förra veckan skickade Hyresgästföreningen region Sydost brev till över 2 000 hyresvärdar med uppmaningen att visa extra hänsyn till hyresgästerna med tanke på den pågående pandemin. I Sydost ingår, förutom Östergötland, även Gotland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg och Blekinge län. Såvitt Inger Borg, som är tillförordnad regionordförande i Sydost, känner till så är Stångåstaden först ut bland värdarna i regionen att införa konkreta stödåtgärder för sina hyresgäster.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

— Det är många som drabbas ekonomiskt och det kan visa sig att tre månaders hyresrabatt inte räcker. Men det är ett bra tänk och bolaget visar god vilja, säger Inger Borg.

Hon saknar dock ett löfte om det som Hyresgästföreningen tycker är allra viktigast:

— Ingen hyresgäst ska behöva bli vräkt på grund av corona.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Hon tycker att det är bra att värden säger att man kommer att vara mer tålmodig mot den som kommer efter med hyran och erbjuda anstånd och avbetalningsplaner.

— Men beroende på hur lång tid det här tar så kan det ju bli en kostnad som blir väldigt svår att hantera efter den här krisen för hyresgästerna som då har en stor skuld till fastighetsägaren.

Stångåstaden erbjuder också sina hyresgäster på seniorboenden hjälp med vardagliga sysslor som att gå och handla. Dessutom får lokalhyresgäster stöd, som till exempel avstånd med hyran under april och maj.

Corona i Hyressverige
Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.