Annons

Hyresgäster lurades i annonsbluff på nätet

Malmö De betalade förskottshyra och deposition men blev utan bostad. Nu åtalas en 27-årig kvinna i Malmö för att ha lurat åt sig nästan 70 000 kronor från tre bostadssökande. Hyresvärden har redan rivit hennes eget kontrakt.
Foto: Anders Paulsson

Annonserna låg ute på Facebook och tre personer i Malmö nappade på erbjudandet. De trodde att de skulle få hyra i andra hand men så blev det aldrig. En kvinna har berättat för polisen hur hon innan dess hann lämna över 24 000 kronor i kontanter till den misstänkta bedragaren.

Det rör sig om två olika hyresrätter hos fastighetsbolaget Stena, en på Fågelbacken som tillhörde den åtalade samt hennes pojkväns bostad på Lindängen. Enligt åklagaren lurade hon totalt till sig knappt 70 000 kronor via nätannonserna

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Brottsoffren, de blivande andrahandshyresgästerna, är samtliga nya i Sverige. De har berättat i polisförhör om kontanta betalningar i förskott, om skrivna avtal och hur uthyraren blivit svår att nå när inflyttningsdatumet närmade sig. Flera kontaktade då fastighetsägaren Stena som berättade att det inte alls fanns något tillstånd för andrahandsuthyrning på adresserna.

Annons

Åklagaren menar att den 27-åriga kvinnan har gjort sig skyldig till tre fall av bedrägeri. Hon förnekar brott och att hon skulle ha tagit mot några pengar. I ett fall menar hon att affären aldrig blev av och ett annat brottsoffer säger hon sig aldrig har träffat. Bland bevisen som vänds mot henne finns bland annat en banköverföring via betalningstjänsten Swish samt sparade chattkonversationer.

Stena har tidigare sagt upp kvinnans hyreskontrakt och hyresnämnden har redan gett grönt ljus för uppsägningen. Motivet är bland annat olovlig andrahandsuthyrning, bluffkontrakten som tingsrätten nu ska ta upp, och nämnden menar att det räcker med att det finns skrivna avtal även om någon andrahandshyresgäst aldrig flyttade in. Hyresvärden lyfte även fram omfattande störningar och sena hyror.

Annons
Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Just kontanta betalningar är något som polisen avråder från vid andrahandsuthyrningar. Pengarna blir omöjliga att spåra till en misstänkt om uthyrningen visar sig vara en bluff. En annan säkerhetsåtgärd som rekommenderas är att dubbelkolla med fastighetsägaren om det verkligen finns ett tillstånd för andrahandsuthyrning.

Fakta: Tips

Har du råkat ut för något liknande? Då vill vi att du hör av dig till oss. Skriv ett mejl till malmo@hemhyra.se eller ring på 010 459 21 79. Du är alltid skyddad som källa.

Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.