HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster och tjänstemän i ett möte om framtidens Malmö

Malmö Under gårdagskvällen samlades ett trettiotal personer i Hyresgästföreningens lokaler i Malmö. Tjänstemän från Malmö stad mötte upp för en träff med målet att öka boendes inflytande över stadens utveckling.

Majsolens strålar lyser över Malmö, men trots vackert väder har ett trettiotal personer valt att spendera eftermiddagen och kvällen i Hyresgästföreningens lokaler på Fersens väg. Det hela rör sig om en träff arrangerad av Hyresgästföreningen under vilken Malmö stads tjänstemän och hyresgäster träffas för att utbyta tankar och idéer. Kvällens samtal kretsade kring ”Arkitekturstaden Malmö”, ett tillägg till stadens översiktsplan. Denna skrift är tänkt att bland annat visa på vilka ambitioner och värden som Malmö stad vill skapa med hjälp av stadens arkitektur och gestaltning. Eftersom Hyresgästföreningen är en remissinstans när det kommer till hur och vad som byggs i staden, är tanken att kvällens samtal ska bidra till det svar som Hyresgästföreningen ska ge till Malmö stad i fråga om Arkitekturstaden.

— Det finns en uppfattning om att arkitektur är exklusivt, vi vill betona att mellanområdena där vi spenderar vår tid är lika viktiga som prestigeprojekt som byggs. Dessa delar av staden kräver lika mycket omsorg och eftertanke. Hur mellanrummen utformas påverkar människor och skapar möjligheter att mötas, säger Anna Modin, arkitekt vid stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Under kvällen ställdes en lång rad frågor om allt från stort till smått. Däribland hur det kommer sig att rivningstomter kan få stå öde så länge, och huruvida det stämmer att en del nybyggda hyreshus i vissa fall enbart har en planerad livslängd på 60 år. Även frågor om koloniområden och om hur människor utan höga inkomster ska ha råd att bo i de vackra nya hyreshusen som planeras.
— Det som jag funderar på är hur lång tid som det tar att planera för alla dessa förändringar och vad som händer om någon annan vinner valet. Frågan är om det då ska planeras igen, säger Ceasar Oberdoerfer.

Annons

I flera fall var det svårt för Malmö stads tjänstemän att ge definitiva svar, men så var syftet å andra sidan främst att främja samtalet och dialogen mellan stadens tjänstemän och hyresgäster boende i Malmö. Men när det kom till nybyggnationers livslängt blev svaret ett tydligt, ja. I vissa fall beräknas en del nybyggda flerbostadshus inte ens bli så gamla som 60 år, ett besked som förvånade fleral av besökarna. Från Hyresgästföreningens sida var kvällens möte viktigt, inte minst för den lokala demokratin.
— Det är hyresgästerna som lever och bor i områdena och vi vill därför möjliggöra för dessa att tycka till om stadens utveckling, säger Paola Lindahl Capdevila, verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen, och fortsätter.
— Jag tänker att detta är ett sätt att stärka den lokala demokratin. Detta blir ett sätt för hyresgäster att få inflytande om utvecklingen i deras bostadsområden och de känner att deras tankar och idéer blir lyssnade på. Vi från Hyresgästföreningen blir en brygga mellan de som planerar staden och hyresgästerna som bor i områdena.

 

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

 

Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.