Annons

Hyresgäster överklagar bilddom

Motala Platen dömdes att betala 500 kronor vardera till två barn som förekommit på bild i bostadsstiftelsens marknadsföring. Men föräldrarna är inte nöjda med domen och överklagar till hovrätten.

Det var i samband med en lekplatsinvigning i ett bostadsområde i Motala som en grupp barn fotograferades av en fotograf anlitad av Platen. När bilderna sedan dök upp i en annons för den kommunala hyresvärden reagerade föräldrarna. Vårdnadshavarna till två av barnen stämde Platen och krävde 10 000 kronor per barn i arvode och skadestånd. De menade att barnen, som vid fotograferingstillfället var tre och fem år gamla, utnyttjats utan tillstånd.

Platen å sin sida menade att fotografen uppgav att han fått tillstånd av de vuxna som var på plats vid tillfället och att han uppfattat dem som barnens vårdnadshavare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tingsrätten kom i sin dom fram till att Platen inte lyckats bevisa att tillstånd faktiskt givits och att bilden använts utan samtycke. Däremot bedömde inte rätten att agerandet skett med uppsåt eller vårdslöshet och därför tilldömdes barnen inte något skadestånd. Däremot dömdes Platen att betala 500 kronor var till barnen för deras medverkan.

Annons

Domen har nu överklagats till hovrätten. I överklagandet skriver familjens juridiska ombud Staffan Teste att den här typen av ärenden är ovanliga och att det därför är viktigt att låta en högre instans pröva frågan. Han menar att domen ger felaktiga signaler.

”Linköpings tingsrätt har i sin dom kommit fram till att det går bra att utnyttja minderåriga barn i sådant reklamsammanhang bara man i efterhand betalar 500 kronor per barn och att inget skadestånd skall utgå”, skriver Staffan Teste.

Annons
Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Överklagandet är kortfattat och Staffan Teste begär att få komplettera det senare med anledning av att det är semestertider.

Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.