Annons

Hyresgäster överklagar bilddom

Motala Platen dömdes att betala 500 kronor vardera till två barn som förekommit på bild i bostadsstiftelsens marknadsföring. Men föräldrarna är inte nöjda med domen och överklagar till hovrätten.

Det var i samband med en lekplatsinvigning i ett bostadsområde i Motala som en grupp barn fotograferades av en fotograf anlitad av Platen. När bilderna sedan dök upp i en annons för den kommunala hyresvärden reagerade föräldrarna. Vårdnadshavarna till två av barnen stämde Platen och krävde 10 000 kronor per barn i arvode och skadestånd. De menade att barnen, som vid fotograferingstillfället var tre och fem år gamla, utnyttjats utan tillstånd.

Platen å sin sida menade att fotografen uppgav att han fått tillstånd av de vuxna som var på plats vid tillfället och att han uppfattat dem som barnens vårdnadshavare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tingsrätten kom i sin dom fram till att Platen inte lyckats bevisa att tillstånd faktiskt givits och att bilden använts utan samtycke. Däremot bedömde inte rätten att agerandet skett med uppsåt eller vårdslöshet och därför tilldömdes barnen inte något skadestånd. Däremot dömdes Platen att betala 500 kronor var till barnen för deras medverkan.

Annons

Domen har nu överklagats till hovrätten. I överklagandet skriver familjens juridiska ombud Staffan Teste att den här typen av ärenden är ovanliga och att det därför är viktigt att låta en högre instans pröva frågan. Han menar att domen ger felaktiga signaler.

”Linköpings tingsrätt har i sin dom kommit fram till att det går bra att utnyttja minderåriga barn i sådant reklamsammanhang bara man i efterhand betalar 500 kronor per barn och att inget skadestånd skall utgå”, skriver Staffan Teste.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Överklagandet är kortfattat och Staffan Teste begär att få komplettera det senare med anledning av att det är semestertider.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.