Annons

Hyresgäster övervakades med dold kamera

Malmö När polisen kom knarkpartiet på spåren satte de upp en kamera som filmade allt som hände i trapphuset på Rådmansvången. Nu åtalas två personer för grovt narkotikabrott.
Foto: Polisen
Bild från den hemliga övervakningen.

Drygt ett dussin personer bor i det övervakade hyreshuset i centrala Malmö. Att döma av kamerans placering riskerade flera av hyresgästerna att fastna på film så fort de lämnade sin bostad. Kameran var riktad mot dörren till en av lägenheterna men dokumenterade även vad som hände utanför.

Polisen monterade upp övervakningsutrustningen i trapphuset i början av februari i fjor efter att ha fått indikationer på att det fanns knark i en av bostäderna. Elva dagar senare öppnade en låssmed upp dörren till en av lägenheterna på uppdrag av spanarna. Och misstankarna visade sig stämma. Ute på balkongen låg två resväskor med över 27 kilo amfetamin, till ett värde av miljontals kronor. Enligt polisen var lägenheten obebodd vid det här tillfället.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Knarkpaketen byttes ut mot attrapper fyllda med mjöl och lägenheten stängdes sedan igen. Men spaningen fortsatte och enligt kammaråklagaren Michael Hansson var kameran totalt igång under tretton dagars tid.

Hur länge får man ha en kamera uppe på det här sättet?

– Det är ett hemligt tvångsmedel och det är tingsrätten som ger tillstånd till det. Hypotetiskt kan den sitta uppe hur länge som helst. Tillståndet är på en månad i taget.

Annons
Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

Är det andra hyresgäster som har fastnat på film?

– Jag vill inte diskutera vilka som finns på filmen.

Vad händer med filmerna nu?

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

– Det är bara filmer som är intressanta bevismässigt som sparas. Annars förstörs de.

Annons

Två män står nu åtalade för grovt narkotikabrott och försök till samma brott. En  annan man har tidigare dömts till fyra års fängelse för inblandning i knarkhanteringen.

Filmerna från trapphuset ingår som del av bevisningen och visar hur männen tar sig in i lägenheten och hur de bär ut säckar. En av dem är släkt med lägenhetsinnehavarna och övervakningen visade att de misstänkta fritt disponerade bostaden med tillgång till nycklar och porttaggar. 

Läs också Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Pensionär som hade knark i frysen förlorar hyreskontrakt Hyrde lägenhet som heroindepå – polisen hittade knark för miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.