HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster riskerar chockhöjda hyror

Uppsala Återigen hotas Rikshems hyresgäster i Uppsala av chockhöjda hyror. Rikshem planerar att totalrenovera 484 lägenheter i centrala Uppsala, med hyreshöjningar på upp till 60 procent.

I kväll håller Hyresgästföreningen i ett informationsmöte för hyresgästerna på Kvarngärdet.

För ett par år sedan drog Rikshem i gång omfattande renoveringar av runt 1500 lägenheter i Gränby. Nu har turen kommit till Kvarngärdet och kvarteret Diset, på Tövädersgatan och Solskensgatan i Gränby.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Med start i höst planerar bostadsbolaget att rusta upp totalt drygt 480 lägenheter, varav 276 på Kvarngärdet och 208 på de så kallade vädergatorna.

Bland annat vill Rikshem byta stammar, fönster, installera säkerhetsdörrar, ge alla rum nya ytskikt, installera postboxar, renovera entréer, balkonger, loftgångar och förbättra utemiljön. Renoveringen beräknas ta ett och ett halvt år.

Alla planerade åtgärder är nödvändiga, enligt Karl Johansson, Rikshems fastighetschef i Uppsala.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

– Husen är över 50 år gamla och går inte längre att lappa och laga. Vattenskadorna ökar och fastigheterna har en hög energiförbrukning, skriver han i ett mejl.

Om hyresrätten ska kunna konkurrera med andra boendeformer måste lägenheterna ha en hög boendestandard, skriver han vidare.

För de omfattande åtgärderna räknar Rikshem med att behöva höja hyrorna rejält.

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.

Karl Johansson vill inte uttala sig om bolagets yrkande på hyreshöjning med hänvisning till pågående förhandlingar med Hyresgästföreningen. Men 2012 fick Stena fastigheter rätt i hyresnämnden att höja hyrorna på Kvarngärdet med upp till 60 procent efter renoveringar i samma omfattning som Rikshem nu planerar. Beslutet fastställdes sedan av hovrätten. ”Vi räknar med att hyrorna blir i nivå med dessa”, skriver Johansson i mejlet.

I Gränby gick Rikshem efter förhandlingar med Hyresgästföreningen med på att till viss del låta hyresgästerna välja nivå av renovering. Men en sådan lösning är inte aktuell i det här fallet, enligt Johansson.

– En genomgående renovering krävs för att säkra en normal boendestandard. Utifrån detta avser vi att genomföra samma åtgärder i samtliga lägenheter, skriver han.

Hyresgästen Anna-Karin Göransson bor i en tvåa på Kvarngärdet och är även engagerad i den lokala hyresgästföreningen. Hon tror att Rikshems planer kommer att skapa stor oro bland de boende.

– Visst behöver det renoveras. men hyreshöjningar på 40, 50 och 60 procent gör stor skillnad för en ekonomi. Dessutom bor det många sjukskrivna och pensionärer här, det här kommer att skapa en stor stress för dem, säger hon.

Hyresgästföreningens Linda Forsberg förhandlar med Rikshem om upprustningen och de nya hyrorna. Hon ser en trend i dyra upprustningar med höga hyreshöjningar som följd.

– Företag idag saknar incitament att bygga billigt. Och när det görs så finns det inga system som ser till att detta gynnar hyresgästerna. Detta är inte specifikt för Rikshem utan är en samhällsutmaning som kommer i spåren av att miljonprogrammen behöver byggas om, säger hon.

Läs om Rikshems renoveringar i Gränby:

Gränbyhyrorna klara

Inglasning av balkonger stoppade

Hyresgäster lämnade över protestlista

Svenska kyrkan protesterar mot hyreshöjningar

Läs också Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.