Annons

Hyresgäster samlas i protest mot dyra renoveringar i Lunden

Göteborg Hyresgäster från kvarteret Lintotten samlas nästa helg i protest mot rejält höjda hyror efter renovering. Det blir en tyst protest, mot en tyst hyresvärd. Samtidigt firar de boende en delseger.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Linda Petersson med sonen Oliver, Mette Muhli och Philip Riedl är några av de hyresgäster som protesterar mot Holger Blomstrands renoveringsplaner för kvarteret Lintotten i Lunden. Stambyte och upprustning behövs, men de boende vill själva kunna välja nivå på renovering för att på så sätt kunna påverka sin nya hyra. Den 5 oktober ordnar de manifestation på Olskrokstorget.

Hem & Hyra har tidigare berättat om kvarteret Lintotten i östra Göteborg som står inför stambyte. Hyresvärden Holger Blomstrand Byggnads AB vill samtidigt rusta upp kök och badrum, och har aviserat hyreshöjningar på upp till 48 procent.

Det har fått hyresgästerna att organisera sig i nätverket Rädda Lintotten. Lördag den 5 oktober ordnar de en manifestation på Olskrokstorget, i protest mot ”skyhöga hyreshöjningar” som de befarar tvingar folk att flytta.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Deltagarna ska klä sig i svart och protestera under tystnad, eftersom det är så de tycker att hyresvärden bemöter dem. Rädda Lintotten har bjudit in företrädare för Holger Blomstrand till ett möte på torget. Värden har inte svarat.

Även granngårdarna har bjudits in. Hyresgästerna där har samma hyresvärd, husen är byggda samtidigt och står inför samma behov av stambyte.

– De kommer ju att drabbas av det här också, det är bara en fråga om när, säger Linda Petersson, hyresgäst och aktiv i Rädda Lintotten.

Annons
Läs ocksåProtester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden

Hon hoppas att förbipasserande kommer att filma, fota och dela protesten på sociala medier så att frågan sprids. Fastighetsägarens metod att standardhöja vid renovering för att få in pengar berör inte bara Lintotten, menar hon.

– Det här är ett globalt problem, inte bara i lilla Sverige. Det visar filmen Push. De vill bara ha in pengar. De ser inte människorna i lägenheten. Det bästa hade varit om det blev en stor samhällsdebatt, och kom upp på regeringsnivå.

Samtidigt har Holger Blomstrand problem med att få in de blanketter där hyresgästerna godkänner renoveringen av Lintotten. Bolaget har nu förlängt svarstiden med två månader, till den 1 december.

Läs ocksåHyresgästföreningen: ”Det har inte gått rätt till”

De boende ser det som en delseger. I söndags bjöd Rädda Lintotten in till gemensamt firande på gården.

Annons

– Vi var väl en tio stycken som firade med en liten skål. Vissa hade med sig kaffe ut, någon hade cola och det fanns alkoholfri cider. Grannar som inte tidigare hade pratat med varandra gjorde det. Så det har blivit ringar på vattnet, säger Linda Petersson som var där.

Manifestationen äger rum lördag 5 oktober klockan 10–12 på Olskrokstorget.

Fakta: Podd om Lintotten

Den bostadspolitiska podcasten Pennypodden spelade nyligen in ett avsnitt om Rädda Lintotten i ett kök i kvarteret, i samarbete med Hyresgästföreningen Östra Göteborg. Du kan lyssna på avsnittet här.

Läs också Mustafa i Majorna: "Renoveringen blev en katastrof" Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.