Annons

Hyresgästföreningen: ”Det har inte gått rätt till”

Göteborg Hyresgästföreningen är kritisk till hur Holger Blomstrand har valt att genomföra renoveringen av kvarteret Lintotten. Samrådet med de boende får underkänt.

Hyresgästföreningens pensionerade förhandlare Göran Moberg satt med under vårens samrådsmöten mellan hyresgäster och hyresvärd. Han konstaterar att det inte blev mycket till dialog – det mesta var redan bestämt på förhand.

– I det här fallet tycker vi inte att det har gått rätt till, säger han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Holger Blomstrand och Hyresgästföreningen inledde förhandlingar om hyresnivån. Men de avbröts eftersom parterna stod så långt ifrån varandra.

– De pratade om nivåer jämförbara med totalombyggda fastigheter i Lunden, och de vill bara göra kök och badrum. Då är det under all kritik om man begär samma hyra. Många av lägenheterna är inte vidgjorda på 20–30 år, säger Göran Moberg.

Annons

Maria Sjöholm är förtroendevald hyresgäst och vice ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göteborg. Hon bor själv på den aktuella gården sedan drygt 20 år, deltog i förhandlingarna och är kritisk till att hyresvärden avvisar möjligheten till frånval och anpassade renoveringsnivåer.

Läs ocksåProtester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden

– Kostnaden för att renovera kök och badrum är inte 48 procent av en hyra på 6 000 kronor. Och kommande hyresgäster vill inte ha ekparkett i köket om det betyder flera hundra kronor mer i månaden, säger hon.

Maria Sjöholm anser att underhållet överlag är eftersatt. Dessutom befarar hon att närliggande kvarter där värden nu erbjuder ersättningslägenheter kanske snart också blir aktuella för stambyten.

Annons

– Det positiva med det här är att folk har börjat prata med varandra. Fast det uppväger inte det negativa. Jag hade tänkt att gå i pension snart, men det kan man ju glömma.

Läs ocksåProtester mot renovering i Linnéstaden

LÄS MER:
Protester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden
Protester mot renovering i Linnéstaden
Hyresgäster förlorade i hovrätten

Läs också Hyresgäster förlorade i hovrätten Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.