Annons

Hyresgäster stämmer LKF

Lund Hyressänkningen uteblev. Nu stämmer de boende på Sankt Hans gränd det kommunala bostadsbolaget för avtalsbrott.

Hyresgästerna i LKF:s bostadsområde Offerkällan räknade med att få en hyressänkning på omkring 10 procent. Men när den nya hyressättningsmodellen infördes över hela Lund i april hände inget på Sankt Hans gränd. Som Hem & Hyra tidigare skrivit valde LKF och Hyresgästföreningen att vänta med att införa Lundamodellen i bostadsområdet eftersom det fortfarande pågår stora ombyggnadsprojekt där.

Ett solklart avtalsbrott, menar hyresgästerna. De hade hoppats på hyressänkningar på mellan 600 och 800 kronor. Nu har åtta boende på Sankt Hans gränd vänt sig till tingsrätten. De vill att LKF redovisar hur man kommit fram till hyrorna för lägenheterna i området, att bolaget återbetalar felaktigt debiterad hyra samt att tingsrätten ålägger det kommunala bolaget att följa det avtal som Lundamodellen utgör.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gunilla Flygare, marknadschef på LKF, tycker inte att det kommunala bolaget gjort något felaktigt. 

– Vi anser inte att detta är något avtalsbrott. Vi har förhandlat med Hyresgästföreningen och kommit överens om hur området ska hanteras. Våra hyreskontrakt innehåller en förhandlingsklausul. Det innebär att de avtal vi träffar med Hyresgästföreningen gäller för alla våra hyresgäster, säger hon.

Annons

I informationsbrev till de boende meddelar nu LKF att Lundamodellen först kommer att införas i området den 1 januari 2015 när ombyggnaden beräknas vara klar. För de boende innebär sammanvägningen av Lundamodellen och renoveringen att hyrorna höjs med mellan 200 och 375 kronor i månaden, beroende på lägenhetsstorlek. Innan Lundamodellen infördes skulle alla boende fått samma höjning, 375 kronor.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

– Skillnaden beror på att Lundamodellen tar större hänsyn till lägenhetstyp, säger Gunilla Flygare.

I stämningsansökan till tingsrätten fokuserar de boende på LKF:s löfte att införandet av den nya modellen skulle vara ett nollsummespel, alltså att bolaget inte skulle tjäna något på förändringarna utan att hyreshöjningar och hyressänkningar skulle ta ut varandra. När modellen inte tillämpas på Offerkällan så kan det inte heller vara något nollsummespel, resonerar hyresgästerna.

Annons

Gunilla Flygare står fast vid att den nya hyressättningsmodellen kommer att innebära ett nollsummespel för det kommunala bolaget.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

– Just nu ligger vi faktiskt något lägre i intäkter. Större hyresjusteringar än 250 kronor fasas in men vid omflyttningar så träder den nya hyran i kraft med en gång och hur det slår kan vi inte förutsäga. Men inom en treårsperiod räknar vi med att det ska det vara ett nollsummespel.

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Anklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.