Annons

Hyresgäster stoppade ”ful” miljösatsning

Stockholm ​Gärna en bättre miljö men inte en ful lägenhet. Det tycker hyresgäster i  Hökarängen som stoppade Familjebostäders ventilationsprojekt. Nu gör bostadsbolaget om projektet i samråd med hyresgästerna.

​– Jag fick en chock när jag kom hem, säger Helena Hedberg som bor i den lägenhet som Familjebostäders satsning tog stopp i efter att andra hyresgäster sett hur det såg ut.

Annons
Familjebostäders projekt på Saltvägen i Hökarängen är ett pilotprojekt som syftar till två saker. Minska energiförbrukningen i husen och förbättra inomhusmiljön för hyresgästerna genom att minska ventilationen på vintern och öka den på sommaren.
– Det tycker vi givetvis är bra men de måste ju kunna sätta upp ventilationskanalerna så det ser snyggt ut. Folk som varit hemma hos mig på middag har ju sagt, ”vad har de gjort!”, och det är ju inte kul, säger hon.
 
Grannen Anna Wahlgren är inte heller nöjd med hur det ser ut.
– Efter vi sett hur det såg ut sa vi att vi inte ville ha det så. Jag skulle till exempel aldrig kunna byta min lägenhet om den ser ut så där, säger hon.
 
Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder, förstår kritiken och säger att det blev fel när ventilationskanalerna skulle sättas upp.
– De som skulle installera systemet har lovat att göra smarta och snygga kanallösningar men det har de inte gjort. Det är inte snyggt, säger hon.
 
Hur går ni vidare?
– Vi ska ha ett möte med hyresgästerna och en arkitekt som vi anlitat och så ska vi komma fram till hur vi ska sätta ventilationskanalerna så att alla blir nöjda.
 
Men borde ni inte ha haft en dialog med hyresgästerna innan ni drog igång?
– Absolut, men det såg så bra ut på pappret så vi trodde inte att vi behövde det. Vi ska ha med vår presschef på mötet och vi har definitivt en del att lära när det gäller dialogen med hyresgästerna, säger Helena Ulfsparre.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.