Annons

Hyresgäster i Strömstad oroar sig för brottsmisstänkta ägare

Strömstad ”Med smink blir ytan fin, men det kan också dölja det som finns innanför”. Det är med besvikelse flera hyresgäster i Strömstad ser att deras hus inte blir satt under tvångsförvaltning. De hade förhoppningen att få en stabil förvaltare, inte några som misstänks för ekonomiska brott.
Foto: Kajsa Wedberg
En skamfläck för Strömstad. Det menade många. Nu har bolaget fått nytt kapital och huset renoveras utvändigt, men hyresgästerna oroar sig ändå, då ägarna är misstänkta för brott i Norge.

Nu renoveras fasaden för fullt. Trapphuset har blivit städat och det finns en vaktmästare att tillgå. Det är tydliga förbättringar i huset.
Hem & Hyra har tidigare berättat om huset vid Strömstads södra infart. Skamfläcken där fasaden rämnat, där hyresgästerna varit utan både värme och varmvatten när hyresvärden inte betalat varken el eller olja. I somras tog tålamodet slut på allvar och Hyresgästföreningen gick in med en begäran om att huset skulle sättas under tvångsförvaltning för att få ordning och en dräglig miljö för hyresgästerna. Kommunala Strömstadsbyggen erbjöd sig att ta över förvaltningen och det tände ett hopp hos de luttrade hyresgästerna.

Fasaden innan renoveringen.

Men det skulle visa sig att det blev en annan lösning. Tangen Fastigheter AB som äger huset sedan många år, har inte haft pengar att renovera. De renoveringar som var på gång stoppades när hantverkarna inte fick betalt. När hyresnämnden skulle ta beslut om tvångsförvaltning kom dock besked om att nya pengar pumpats in i bolaget genom en norsk advokat, Jan Magne Hammervoll. Enligt norska medier är Hammervoll avstängd från norska advokatsamfundet, då han misstänks för grov ekonomisk brottslighet mot en äldre, förmögen kvinna. Även Martin Tangen är misstänkt för olika ekonomiska brott i Norge.
Det är något som oroar hyresgästerna på Inge Schiölers Gränd i Strömstad. De hade hoppats på en stabilare lösning på ägandet av huset. Och de säger till Hem & Hyra att de oroar sig för att det är en kortsiktig förbättring som nu pågår.
– Vi kan bara hoppas att de tar sig an de stora problemen i huset, säger Lorrie Cinar. Det handlar om mer än fasaden. Det är dålig el, det är fukt och andra stora problem. Och det är klart att det är oroande för flera i huset att ägarna misstänks för brott.
Men det händer ändå positiva saker för hyresgästerna, då reparation av den rasade fasaden nu är i full gång. Det som hyresgästerna uppskattar mest är att de fått en vaktmästare som tar sig an de mindre felen i huset. Han är tillgänglig och lätt att prata med.
– Det är vi väldigt glada över, säger Lorrie Cinar.

Annons
Lennart Björkman, chef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Även om Hyresgästföreningens jurist Lennart Björkman nu återkallat sin ansökan om tvångsförvaltning menar han att det finns mycket kvar för hyresvärden att åtgärda i huset. Det kommer att ske en avstämning varje månad med vilka åtgärder som gjorts.
– Sammantaget kan man väl säga att bolaget gjort det man kan kräva hittills. Det gjorde att vi avvaktar en tvångsförvaltning, men vi håller koll på att det fortsätter så, säger Lennart Björkman.
Han säger att när Hyresgästföreningen i somras ansökte om tvångsförvaltning fanns en lista på nio punkter som skulle åtgärdas. Nu är de punkterna i stort sett avklarade. Det som uppskattats mest av samtliga hyresgäster är vaktmästaren, som är både kunnig och hjälpsam för hyresgästerna.
Lennart Björkman säger att det som är mest ovanligt med Strömstadsärendet är att det skjutits till så mycket pengar. Det är mycket ovanligt, säger han.
– Det brukar aldrig komma in friska pengar i de här lägena, säger han. Och hade det varit Strömstadsbyggen som tagit över förvaltningen hade de inte kunnat göra samma ekonomiska satsning.
Nu är det bristerna som åtgärdas, men nästa steg för fastighetsägaren är att se till att hyresgästerna får det sedvanliga underhållet.
– De betalar hyra för att lägenheterna ska underhållas, som målning och tapetsering, säger Lennart Björkman. Den normala förvaltningen måste fungera. Om det visar sig att det inte fungerar, då kan det bli aktuellt med att upprepa ansökan till hyresnämnden om tvångsförvaltning.
Hem & Hyra har sökt hyresvärden för en kommentar, men inte lyckats nå någon.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier” L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Bara ett av 19 fel på räddningstjänstens lista har åtgärdats Toppchefer på Balder åtalas för grova insiderbrott Oklart om ny ägare ska ta över skamfläcken i Strömstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.