Annons

Oklart om ny ägare ska ta över skamfläcken i Strömstad

Strömstad Äntligen skulle hyresgästerna i Strömstad få besked om vem som ska förvalta huset de bor i, trodde de. Hyresnämnden skulle ta beslut om en eventuell tvångsförvaltning, efter åratal av misskötsel. Så blev det inte.
Foto: Kajsa Wedberg
Vem ska ta över? Tangen fastigheter har stått som ägare till huset i Strömstad. När Hyresnämnden skulle ta beslut om tvångsförvaltning meddelade ett ombud för ägaren att det pågår ett ägarbyte. Nu får hyresgästerna vänta ytterligare ett par veckor på besked om vad som händer.

När det var dags för förhandling hade ett ombud för ägaren Tangen fastigheter meddelat Hyresnämnden att det just pågår ett ägarbyte av bolaget. Den nye ägaren ska skjuta till pengar för att rätta till felen i hyreshuset vid infarten till Strömstad.

Hem & Hyra har berättat om åratal av misskötsel, hur hyresgästerna blivit utan värme och varmvatten på grund av obetalda oljeräkningar. Hur de varit utan ström i trappuppgångarna när värden inte betalat strömmen. Dessutom har huset gradvis förfallit, så illa att gatan fått stängas av då det fallit sten från fasaden. I dag är en plåt provisoriskt fastsurrad från en vindskiva som lossnat i vinterstormarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De boende berättar om livsfarliga eldragningar och hur de själva får sköta trappstädning, balkongdörrar som inte går att stänga och fönster som hyresgästerna inte vågar putsa, då glasen riskerar att trilla ur.

Lorrie Cinar och Barbro Nilsson hade hoppats att de ska få en förvaltare som betalar strömmen och oljeräkningarna i huset. Nu får de vänta på nya besked, om huset fått en ny ägare.

När Hyresgästföreningen anmälde detta till hyresnämnden blev det ett snabbt ärende som skulle leda fram till en tvångsförvaltning. Och det var också hyresgästernas förhoppning. Det kommunala bostadsbolaget i Strömstad, Strömstadsbyggen, gick genast med på att de kunde ta på sig ansvaret att förvalta huset, för hyresgästernas skull.

Annons

Nu har ärendet skjutits fram i två veckor i hyresnämnden. Nytt datum för förhandlingarna är den 23 september.

Läs ocksåHyresgäst i Strömstad fick hyran sänkt med 63 procent

Hyresgästföreningens jurist, Lennart Björkman, säger att han inte vet vem som är den nye ägaren.

– Det är oklart vem det är, säger han. Men generellt kan jag säga att vår uppgift nu är att vid ska se till att det inte inträder någon bulvan, som kan låta allt fortsätta som det varit i huset.

Hyresnämnden är redan uppdaterade och känner till Tangen fastigheter, då det redan tidigare varit ärenden i nämnden med hyresgäster som betalat överhyra. Nämnden tog då beslut om att pengarna skulle återbetalas till hyresgästerna, vilket inte skett. 

Annons
Läs ocksåProblemen fortsätter i nedgångna huset på Allhemsgatan

Nu återstår alltså att se vem som är ny ägare till huset i Strömstad och om nya ägaren ser till att åtgärda felen.

Hem & Hyra har åter igen sökt Tangen fastigheter utan att kunna nå dem.

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.