Annons

Hyresgäster tvingas bajsa i hinkar under renovering

Spånga Latrinhinkar i lägenheten och asbestsanering under tiden man bor kvar – det är två av flera boendevillkor som har skapat oro bland hyresgäster på Åvingegränd i Tensta.
Foto: Roger Rosenlund
Flera oroliga röster hördes på mötet på Åvingegränd. Många tycker inte att de får besked och att beskeden hela tiden ändras.

Många frågor, få svar, och ingen uppbackning av Hyresgästföreningen – det är omständigheter som gjort hyresgäster på Åvingegränd oroliga inför den stundande renoveringen av fastigheten.

Somliga hyresgäster har själva valt att bo kvar och en av orsakerna uppges vara att en hyresfri period lockat. En annan orsak är att det helt enkelt inte finns lägenheter att erbjuda till samtliga hyresgäster. Tidigare under processen har det varit möjligt att hävda behov av evakueringslägenhet av medicinska skäl, men det kravet har nu skärpts på så sätt att det krävs läkarintyg för att ett annat boende ska komma på tal.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varje lägenhet tar cirka tio veckor att åtgärda enligt hyresvärden och det blir en kraftig påverkan i det dagliga. Under det möte som Hem & Hyra besökte ställde flera hyresgäster sig frågande till vad som egentligen ska hända. Och hur boendet kommer påverkas. Det är ingen liten renovering som snart inleds. Bland annat kan den innebära asbestsaneringar som Einar Mattsson ännu inte vet omfattningen på.

– Vi vet inte om det finns asbest i alla de tätskikt som ska renoveras men vi behandlar alla lägenheter som att det vore så för att slippa otrevliga överraskningar, säger Einar Mattssons Ewelina Holm, till Hem & Hyra.

Annons

Toalettfrågan kommer att skötas enligt urgamla tiders modell – en hink med strö i lägenheten. Men det kommer finnas bodar på gården som har fungerande vatten och avlopp.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Fler orosmoment som ännu saknar klara svar är vad det innebär när hissen stängs av i upp till en månad. Dessutom kommer parkeringarna flyttas till en plats femton minuters promenad bort. En ställning runt huset kommer också ställa till med trassel.

– Ni delar ert hem med en byggarbetsplats, sade representanten från EM.

– Ni kommer att skära ner oss, sade en hyresgäst.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Varför inte Hyresgästföreningen var på plats för att företräda sina medlemmar vid mötet saknar fortfarande svar. Hyresgästföreningen säger att de inte fått någon inbjudan. Einar Mattsson säger att de inte har någon att skicka inbjudan till. Att det skulle ha bildats en samrådsgrupp. Senare, när det visar sig att meddelanden faktiskt redan har skickats till en existerande samrådsgrupp, ändrar sig Einar Mattsson och hälsar Hyresgästföreningen välkomna att ta nya, egna initiativ till vidare information.

På grund av bilandet och bullret kommer de kvarboende få tillgång till ett dagrum om 43 kvadratmeter att vistas i.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.