Annons

Hyresgäster uppvaktar Gävles politiker

Gävle ​Hyresgästföreningen i Gävle vill diskutera bofrågor i allmänhet och försäljningar och ägardirektiv i synnerhet med kommunens politiker. Oron är stor bland Gävles hyresgäster, säger Lennart Alm i Hyresgästföreningen.

​På torsdag träffar Lennart Alm, styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Gävle två av kommunens tyngsta socialdemokratiska politiker, kommunalrådet Carina Blank och arbetarkommunens ordförande Peter Bergström.

– Jag har varit på många bomöten och hört hyresgäster berätta om en fruktansvärd oro för framtiden. Det handlar om hyrorna men kanske främst om Gavlegårdarnas nya försäljningar. Och det vill jag berätta för politikerna om, säger Lennart Alm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att Gavlegårdarna kommer att sälja ytterligare fastigheter har stått klart en tid men vilka fastigheter man ska sälja och till vem är ännu oklart.

Våren 2009 sålde det kommunala bostadsföretaget 239 lägenheter i stadsdelen Sätra till den lokale hyresvärden Svedinger. Den senaste försäljningen, i februari i fjol, omfattade 371 lägenheter på Brynäs. Köpare var det då nybildade fastighetsbolaget BrynäsBo.

Annons

– Trots att Svedinger är en välrenommerad hyresvärd är det många som flyttar från husen i Sätra. Det handlar bland annat om att rust av hus och lägenheter sker på ett mer godtyckligt sätt nu än när Gavlegårdarna var hyresvärd, säger Lennart Alm.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Förutom försäljningar kommer de nya ägardirektiven att tas upp. Där sägs bland annat att varje enhet ska vara självbärande, en rust i ett område ska till exempel inte belasta alla hyresgäster utan bara de som bor i området.

– Vi vill bland annat påminna om att när den solidariska tanken att alla ska bära allas rust är borta är det viktigt att tiden man lägger kostnaderna på blir lång. Men jag tror tyvärr att många av hyresgästerna i de delar av Sätra som nu rustas måste flytta när allt är klart. De nya hyrorna kommer att bli för höga för dem, säger Lennart Alm.

Annons

Ett möte med företrädare för vänsterpartiet i Gävle kommer att ske 10 maj och därefter träffar Hyresgästföreningen Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson och företrädare för kommunala Älvkarlebyhus i Älvkarleby kommun.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Läs också Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.