Annons

Hyresgästerna hos Akelius i Luleå kan andas ut

Luleå ​Det blir ingen hyreshöjning på tio procent för de boende hos Akelius i Luleå. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannar höjningen på knappt två procent. – De hade helt enkelt inga hållbara argument för den höga höjningen, säger Roger Enbom, Hyresgästföreningen.

​För snart en månad sedan lade Akelius det högsta budet hittills i landet. De ville höja hyrorna i bostadsområdet Hägern i centrala Luleå med tio procent.

Hyresgästerna trodde knappt det var sant, inte Hyresgästföreningen heller, som satte sig i förhandlingar med bostadsbolaget.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har lagt ner mycket tid och arbete på den här förhandlingen. Under förhandlingarna visade det sig att de inte hade några hållbara argument utifrån det bud de lagt, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Akelius får nu nöja sig med att höja hyrorna med 1,9 procent för majoriteten av sina drygt 330 lägenheter på Hägern.

Annons

– Verkligen positivt och kul att vi lyckades utmana etablissemanget så att de ändrade inriktning, säger Karl Degerman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen på Hägern.

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

Degerman och hans grannar har arbetat aktivt för att få ner Akelius bud. Genom kontakt med media, protestlistor och ständig information på hemsidan, har föreningen skapat opinion.

– Vi har jobbat knallhårt, det har handlat om en klassisk opinionsbildning. Jag vill säga att et är enormt viktigt att snabbt kunna mobilisera ihop grupper i ett bostadsområde och arbeta parallellt med Hyresgästföreningens förhandlare annars kan man förlora många kronor i en hyresförhandling. Så upp på tå alla ni som bor privat, uppmanar Karl Degerman.

Hyreshöjningen går nu igenom hyressättningssystemet Vår Hyra vilket gör att några lägenheter, som haft för låg hyra enligt systemet, får högre höjningar. Höjningarna i de röda husen på Hägern kommer därför att variera mellan 1,9 procent och som högst 5 procent. Majoriteten av de drygt 330 lägenheterna kommer dock att få den lägre höjningen 1,9 procent.

Annons
Läs ocksåNya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igenHus, pengar och en röd stigande pil.

För Akelius övriga lägenheter i Luleå blir höjningen mellan 1,9 och 2,9 procent.

Hyresgästföreningen kommer att gå ut med ett brev till medlemmarna i nästa vecka med mer detaljerade uppgifter om höjningarna.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.