Annons

Hyresgästerna som flyr stan för landsbygden

Östersund Projekt Kaxås lockar till sig familjer från städerna. Först på plats är Anderssons som lämnade sin hyresrätt i Östersund för ett nytt liv i ekobyn.
Foto: Karin Bångman
Pionjärer. Familjen Andersson först på plats i Ladriket, en av två påbörjade ekobyar i Kaxås. Mamma och pappa Lotta och Thomas med barnen Edith, 4, Anny, 10, och Jonas, 8.

Runt 80 barnfamiljer har anmält intresse för Projekt Kaxås – en ekosatsning som ska få barnfamiljer att vilja bygga bo på bygden och säkra dess framtid.

Dan Olofsson, IT-entreprenör med rötter i Kaxås, har inventerat alla lediga hus och projekterat för att bygga upp till 40 bostäder i hållbart material. Husen ska utgöra två ekobyar med varsitt stall. Visningshuset planeras stå klart innan vintern.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men första familjen flyttade in redan i augusti. Barnen har etablerat sig i skola och på dagis. Pappa Thomas pendlar till jobbet i Östersund och mamma Lotta arbetar inom vården.
– Vi bodde i Torvalla i en 5:a som vi hyrde av Östersundshem. Men vi har alltid längtat ut på landet och slippa ha grannar vägg i vägg, berättar Lotta Andersson.

Annons

Deras hus är ett av de ursprungliga gårdshusen på den mark där de nya ekohusen ska uppföras.
Karin Bångman är en av de drivande i projektet. Enligt henne är familjen Andersson inte den enda som kommer att överge sin lägenhet för ett liv i ekobyn.
– Av de som anmält intresse har flera hyresrätt eller bostadsrätt som de vill lämna bakom sig. Många är från södra Sverige och en del från Stockholm.
– Jag tror att projektet ligger helt rätt i tiden. Det finns en växande längtan till natur och självhushåll, säger Karin Bångman.

Kaxås ligger mellan Åre och Östersund, ungefär sex mil i vardera riktning.
– Vi hjälper de som vill hit med både jobb och bostad som passar just dem.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Just nu pågår flera liknande landsbygdsprojekt i Norrland med syfte att locka ut fler människor till mindre orter för att rädda bysamhällen. Bland annat i Sorsele kommun i Västerbotten och Sollefteå i Västernorrland.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.