HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästerna som flyr stan för landsbygden

Östersund Projekt Kaxås lockar till sig familjer från städerna. Först på plats är Anderssons som lämnade sin hyresrätt i Östersund för ett nytt liv i ekobyn.
Foto: Karin Bångman
Pionjärer. Familjen Andersson först på plats i Ladriket, en av två påbörjade ekobyar i Kaxås. Mamma och pappa Lotta och Thomas med barnen Edith, 4, Anny, 10, och Jonas, 8.

Runt 80 barnfamiljer har anmält intresse för Projekt Kaxås – en ekosatsning som ska få barnfamiljer att vilja bygga bo på bygden och säkra dess framtid.

Dan Olofsson, IT-entreprenör med rötter i Kaxås, har inventerat alla lediga hus och projekterat för att bygga upp till 40 bostäder i hållbart material. Husen ska utgöra två ekobyar med varsitt stall. Visningshuset planeras stå klart innan vintern.

Läs ocksåMiljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

Men första familjen flyttade in redan i augusti. Barnen har etablerat sig i skola och på dagis. Pappa Thomas pendlar till jobbet i Östersund och mamma Lotta arbetar inom vården.
– Vi bodde i Torvalla i en 5:a som vi hyrde av Östersundshem. Men vi har alltid längtat ut på landet och slippa ha grannar vägg i vägg, berättar Lotta Andersson.

Deras hus är ett av de ursprungliga gårdshusen på den mark där de nya ekohusen ska uppföras.
Karin Bångman är en av de drivande i projektet. Enligt henne är familjen Andersson inte den enda som kommer att överge sin lägenhet för ett liv i ekobyn.
– Av de som anmält intresse har flera hyresrätt eller bostadsrätt som de vill lämna bakom sig. Många är från södra Sverige och en del från Stockholm.
– Jag tror att projektet ligger helt rätt i tiden. Det finns en växande längtan till natur och självhushåll, säger Karin Bångman.

Kaxås ligger mellan Åre och Östersund, ungefär sex mil i vardera riktning.
– Vi hjälper de som vill hit med både jobb och bostad som passar just dem.

Läs ocksåBernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat

Just nu pågår flera liknande landsbygdsprojekt i Norrland med syfte att locka ut fler människor till mindre orter för att rädda bysamhällen. Bland annat i Sorsele kommun i Västerbotten och Sollefteå i Västernorrland.

Läs också Bo anklagades för sabotage – för att locka dit Uppdrag granskning Hot om höga viten i Blötberget: Toavatten i pannrummet Polisövervakning i Nacksta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.