HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästerna vann första ronden

Stockholm En måttlig höjning av hyran – men Stockholmsmodellen kan inte användas och hyresjämförelser ska göras. Hyresnämnden har sagt sitt om hyran på John Bergs plan.

– Vi hade inte förväntat oss något annat resultat än att hyresnämnden skulle underkänna en prövning enligt ”Stockholmsmodellen” eftersom den ännu inte har blivit verklighet, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

Inte heller lagen om allmännyttiga bostadsbolag, EU-direktiv eller lägesfaktorns ökade betydelse fick någon inverkan på hyrorna. Hyresnämnden fastställde hyrorna enligt i stort sett enligt det förslag som Hyresgästföreningen redan förut godkänt, en höjning med totalt 2,3 procent.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Nu får hyresgästerna hos Wåhlin fastigheter på John Bergs plan 6 också en liten höjning för utsikt och ljusinsläpp, 40 kronor per månad en trappa upp och 80 kronor två trappor upp och så vidare.

Fastighetsägarna ifrågasatte flera bärande principer för hyressättningen med sin prövning.

Annons

– Det här är att mosa sönder hela förhandlingssystemet. Fastighetsägarna har bara en fråga de jobbar med och det är att införa marknadshyror, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka

Det hyresnämnden kommer fram till blir också så gott som alltid hovrättens beslut, fortsätter hon. Och även om beslutet med största sannolikhet kommer att överklagas, ger ändå hyresnämndens ställningstagande en vink om utgången.

Senast den 10 maj kan beslutet överklagas till hovrätten. Det kommer Fastighetsägarna göra.

Annons

– Hyresnämnden har i sitt beslut valt att helt bortse från reformen av bruksvärdesystemet 2011, som bland annat syftade till att låta lägesfaktorn få en ökad betydelse vid hyressättningen. Därmed blir det också självklart för oss att överklaga beslutet till Svea Hovrätt, säger Tore Ljungkvist, tillförordnad chefsjurist på Fastighetsägarna i Stockholm.

Läs ocksåMisstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"
Läs också Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.