Annons

Hyresgästerna vann kampen mot Härnösandshus

Härnösand Hyresnämnden har sagt sitt. Det är Hyresgästföreningen som ska förhandla om hyrorna i Härnösand.
En lycklig man går gågatan fram i Härnösand.
 
– Underbart och äntligen. Vi gjorde ett idogt arbete. Vi var ute, pratade, lyssnade på folk och det gav resultat, säger Jan Sundén, Hyresgästföreningen.
 
Hyresnämnden har beslutat att Härnösandshus ska förhandla med Hyresgästföreningen om hyrorna. Tidigare var det upp till hyresgästerna att antingen godta höjningen eller att själva gå till Hyresnämnden.
 
Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det under de senaste åren inte funnits någon hyresvärd som haft så många ärenden kring hyreshöjningar i nämnden som Härnösandshus.
 
– Den enkät vi gjorde visade att hyresgästerna är less på att själva behöva förhandla om hyrorna varje gång, säger Sundén.
En kartläggning som Hyresgästföreningen gjort visar även att hyrorna i Härnösand höjts mer än i grannkommunerna.
Härnösandshus AB överklagade först beslutet till Svea hovrätt.
 
– Styrelsen hann inte sätta sig in i Hyresnämndens beslut innan vi var tvunga att överklaga för att inte hamna i tidsnöd, säger Lars Sjödin, fp, styrelseordförande för Härnösandshus AB.
 
På sitt styrelsemöte den 17 december beslutade Härnösandshus att inte gå vidare med sin överklagan. Därmed är det klart att dra igång hyresförhandlingarna mellan parterna. En första sittning har redan ägt rum.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.