Annons

Hyresgästernas krav: Tolv miljoner i böter

Södermalm Striden om garaget i kvarteret Linjalen på Södermalm växlar upp. Nu kräver hyresgästerna att bygget stoppas omedelbart och förenas med böter på tolv miljoner kronor.
Foto: Roger Rosenlund
Bygget mot Magnus Ladulåsgatan upplevs som farligt av hyresgästerna.

Ombyggnationen från garage till ICA-butik i kvarteret Linjalen är en riktig långkörare på Södermalm. När Hem & Hyra uppmärksammade ärendet i början av 2017 hade värden Stockholmshem just avbrutit sina samrådsmöten med hyresgästerna. Redan då hade protesterna, med kravet ”Ingen stormarknad i vårt kvarter”, pågått i över tre år.

Ärendet ligger bland annat för hantering i Hyresnämnden i en mängd fall eftersom många inte skrivit under godkännanden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det handlar om betydligt fler än hälften av hyresgästerna, säger Eva Fee, som är ombud för området som har cirka 460 lägenheter.

Enligt Eva Fee saknas dessutom bygglov och tillsammans med uteblivna godkännandena anser hyresgäster därför att bygget ska förbjudas. I ansökan till Hyresnämnden skriver hon bland annat att de vill han snabb behandling av förbudsfrågan. Dessutom med ett ”kännbart vite”.

Annons

– Med hänsyn till storleken på fastigheten och arbetenas omfattning bör det minst uppgå till tolv miljoner kronor vilket är cirka 25 000 kronor per lägenhet.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

I ansökan står också att läsa hur byggnationerna redan skapat stora problem med bland annat dammspridning och transporter som orsakar allvarliga störningar. Dessutom sägs det ha blivit trafikfarligt för fotgängare vid huvudutgången mot Magnus Ladulåsgatan.

Stockholmshem säger dock i en kommentar att ärendena i hyresnämnden inte har med den påbörjade ombyggnaden att göra.

Annons

– Det arbete som är påbörjat (renovering av den stora trappan och 27 studentlägenheter i gamla hotell Alexandra) har vi bygglov för. Bygglovet är beviljat av stadsbyggnadskontoret, länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen. Vi har även ett beslut om startbesked från Stadsbyggnadsnämnden som utfärdades i mars 2018, skriver Hanna Grön, kommunikatör i ett mail till Hem & Hyra.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.