Annons

Hyresgästernas protesterstjälpte vinstplan

Kristianstad Kommunen plockar inga pengar alls ur ABK:s vinst. ”Det visar att hyresgästerna kan göra skillnad”, kommenterar Hyresgästföreningen.

När politikernas planer i Kristianstad blev kända startade Hyresgästföreningen en protestkampanj med namnlistor.
– Protesterna fanns redan från början, så vad vi gjorde var egentligen bara att kanalisera opinionen och göra den mer synlig, säger Petra Lundh, bostadspolitisk samordnare på Hyresgästföreningen.

Politikernas tanke var att, kommunen som ägare, skulle ta tio miljoner kronor från det kommunala bostadsbolagets vinst. Men de fick backa. I morgon skulle ett nytt förslag tas upp i kommunstyrelsen, men något sådant ärende finns inte på programmet och politikerna ser ut att helt backa från ett vinstuttag (som är möjligt enligt den nya lagen som möjliggör att plocka mer vinst om det går till bostadssociala åtgärder).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Istället ska ABK stå för en näridrottsplats i Österäng, som dock landar på betydligt mindre pengar.
– Det har vi tittat på länge, sådan finns det behov av i flera områden, säger Jonas Rosenberg informationsansvarig på ABK.

Annons

ABK vill inte uttala sig om kommunens förändrade planer.

– Det är en fråga för våra ägare, vi tycker inget i detta.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

Hyresgästföreningens Petra Lundh är dock mycket glad.
– Så klart är det jätteskönt. Nu kan bolaget hålla sin underhållstakt och bygga som de tänkt. Det visar också att hyresgäster kan göra skillnad om man engagerar sig i något man tycker är fel, säger hon.

Annons

På torsdag ska ABK:s styrelse ta ett formellt beslut om näridrottsplatsen.

Fakta: Ny lag ändrar spelregler

ABK:s vinst 2011 var 21 miljoner kronor. Förra året infördes en nya lag för kommunala bostadsbolag som säger att de ska drivas affärsmässigt och som tillåter kommuner att plocka ut mer vinst än tidigare om det främjar integration, social sammanhållning eller bostadsbehov för personer som kommunen har särskilt ansvar för.

Läs också Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Så blev pisstunneln en selfiedröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.