Annons

Hyresgästförening med fokus på Roll Inn

Örebro ​Hyresgästföreningen vill tillsammans med Öbo och den nystartade föreningen "Roll Inn" skapa en mötesplats för rörelsehindrade i Fokushuset i centrala Örebro. Öbo beräknar kostnaden till 550 000 kronor.

​Det var en gång ett hus för rörelsenedsatta som kom till efter en stor insamling som leddes av Lennart Hyland i TV: Fokushuset.

Men det är ett minne blott. I botten på Fokushuset i Örebro har Hyresgästföreningen en kvarterslokal som är svårtillgänglig och sliten.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi pratar mycket om mångfald i Hyresgästföreningen och då tänker vi oftast på invandrare. Men det här är också våra medlemmar och eftersom det inte finns några anpassade lokaler i Örebro är risken stor att de blir isolerade och ensamma, säger Zeljko Ilic som är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Örebro.

Sedan två år tillbaka har Hyresgästföreningens medlemmar i Fokushuset drivit frågan för att göra om föreningslokalen och skapa ett aktivitetscenter – inte bara för de boende i Fokushuset utan för alla med behov av en lokal som är anpassad för rörelsehindrade.

Annons

– Förutsättningen är att lokalen rustas och görs tillgänglig. Vid vår första kontakt med Öbo fick vi beskedet ”att vi ställer upp med färg om de boende fixar resten själva”. Men det är inte så jäkla lätt i ett hus där många är handikappade, säger Christer Johansson som är en av initiativtagarna till aktivitetscentret.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Flera möten har hållits och Öbo har tagit fram ritningar på vad som behöver göras.

Öbo kalkylerar med att renoveringen skulle kosta 550 000 kronor. Av den föreslås Öbo stå för 375 000 och Hyresgästföreningen för 175 000 kronor.

– Vi kommer försöka få kommunen att hjälpa till genom att ansöka om pengar från det kommunala handikapprådets budget. Det kan bli en politisk diskussion och en knäckpunkt att lokalen inte är kommunens utan ett kommunalt bolag men vi tror på den här idén, säger Christer Johansson.

Annons
Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Öbo bedömer att de har kommit så långt i processen att beslut kommer att fattas senast i oktober om aktivitetscentret blir av.

– Vi är positiva till det här eftersom det handlar om många av våra hyresgäster runt om i Örebro. Öbo har ett samhällstänk men också ett ekonomitänk så det enda det hänger på nu är att lösa det ekonomiskt, säger Mats Bergström som är lokalförvaltare på Öbo Lokaler.

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Ballonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.