Annons

Projektgrupp jobbar för fler aktiva i Hyresgästföreningen

Skåne Hyresgästföreningen har svårt att locka till sig nya aktiva. Läget är akut. Nu tillsätts en projektgrupp i norra Skåne och södra Halland för att råda bot på det. Den är den första i sitt slag i Sverige.
Foto: Petra Martinsson/Mikael Malmborg/Hyresgästföreningen
Carolina Nilestam på Hyresgästföreningen i norra Skåne blir ledare för gruppen som ska hitta nya sätt att få fler aktiva.

Verksamhetsutvecklare Carolina Nilestam blir projektledare för gruppen som kommer att bestå av cirka åtta tjänstemän och förtroendevalda.
– Sen kommer vi nog att behöva vara ännu fler. Det handlar ju om att få fler aktiva och då måste vi prata med många som redan är det. Med gemensamma krafter får vi tänka till. Det här känns roligt och mycket viktigt, säger hon.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat att allt färre medlemmar engagerar sig. På ett år har 22 lokala hyresgästföreningar lagts ner i Region norra Skåne. Och fler lär det bli när årsmötena drar igång i februari. Enligt Hyresgästföreningens enhetschef Petra Lundh är läget så akut att om inget händer kommer det inte att finnas en förtroendemannakår om fem år. Den demokratiska grund som föreningen vilar på.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det är Hyresgästföreningen region norra Skånes regionstyrelse som har beslutat att organisationen måste prioritera arbetet med att få fler aktiva medlemmar. I september ska projektgruppen presentera en konkret plan.

Annons

–Det ska vara enkelt att engagera sig, det ska handla om `hands-on´- grejer. Vi får titta på vad hos oss som fungerar men också hur andra föreningar jobbar med detta. Det finns områden där vi inte finns men vi behöver också stärka områden där det fungerar, säger Carolina Nilestam.

Det finns ett övergripande mål att när 2018 är slut ska det finnas hundra aktiva medlemmar i regionen och i slutet av 2019 ska de vara 230. Idag är 29 personer aktiva utan att vara förtroendevalda. Hyresgästföreningen har traditionellt jobbat med lokala hyresgästföreningar och de som är engagerade där, samt husombud, räknas som förtroendevalda. De räknas i hundratals.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningens lokaler kartläggs

 

Fakta: Så många lokala hyresgästföreningar har lagts ned

2017 hade Hyresgästföreningen region norra Skåne 625 förtroendevalda och aktiva samt 79 lokala hyresgästföreningar. 2016 var siffran 690 stycken förtroendevalda och aktiva samt 101 lokala hyresgästföreningar. På följande orter har lokala hyresgästföreningar i region norra Skåne lagts ned: Åstorp, Bjuv, Kristianstad, Örkelljunga, Landskrona, Helsingborg, Höganäs och Falkenberg. Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Rekordmånga lokala hyresgästföreningar läggs ner Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.