Annons

Hyresgästföreningen kan ta in bostadsrättsägare

Nyheter Hyresgästföreningen undersöker möjligheten att ta in nya medlemsgrupper. En idé som diskuteras är att företräda bostadsrättsinnehavare gentemot föreningarna, avslöjar ordförande Barbro Engman för Hem & Hyra.​
Den svenska bostadsmarknaden är i förvandling. Var tredje allmännyttig lägenhet är till salu och regeringen har stoppat bidragen för nybyggnation. Något som riskerar att kraftigt minska antalet hyresrätter.
Hem & Hyra kan nu avslöja att Hyresgästföreningen på allvar undersöker möjligheten att ta in andra medlemmar än enbart hyresgäster.
– Vi satte oss ned för några veckor sedan och diskuterade hur framtiden skulle kunna se ut. Och då bland annat om vi ska börja företräda andra grupper, säger Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
En av dessa grupper är bostadsrättsinnehavare. Hyresgästföreningen skulle vid konflikter kunna företräda den enskilda medlemmen gentemot föreningen, enligt Barbro Engman.
– Vi har folk som sitter ute i landets hyresnämnder och som vittnar om att det är mycket problem i bostadsrättsföreningar, säger hon till Hem & Hyra.
 
Göran Olsson är vd för Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC. Han påstår, tvärtemot Barbro Engman, att det är mycket ovanligt med konflikter inom bostadsrättsföreningar.
– När det gäller hyresgäster och hyresvärdar finns det ett tydligt motsatsförhållande. I en bostadsrättsförening är det inte lika tydligt, eftersom medlemmen faktiskt är delägare i föreningen, säger Göran Olsson.
Han erkänner dock att det förekommer konflikter även i bostadsrättföreningar, men tror att Hyresgästföreningens initiativ snarare riskerar att öka tvistbenägenheten än stävja den.
– Jag tycker att man ska hålla eventuella tvister inom föreningen och inte dra in en massa ombud. Sedan tycker jag att man bör hålla sig till det man sysslar med.
 
Hyresgästföreningen har ett gott rykte när det gäller hyresjuridik, det vore synd att förstöra det, säger Göran Olsson.
Barbro Engman ser framför sig en rad nya aktörer som med den nya regeringens politik kommer att vara i behov av kvalificerat stöd.
– Vi har snart hyrestanter och ägarlägenheter. Hyresgäster som bor i andra hand är en grupp som ökar kraftigt, en grupp som lever under otroligt dåliga villkor, säger hon.
Förslaget om att även företräda bostadsrättsinnehavare är än så länge bara ett förslag som nu ska diskuteras närmare inom organisationen, enligt Barbro Engman.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.