HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver att hyran sänks med 15 procent

Vänersborg Det är tvära kast för hyresgästerna i kvarteret Tranan 1 i Vänersborg. Hyresvärden Saxviken vill höja hyran med 8 procent. Nu kontrar Hyresgästföreningen med att kräva sänkning på 15 procent.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästföreningen tar fajten för hyresgästerna i kvarteret Tranan 1 i Vänersborg. När värden Saxviken vill höja hyran kontrar föreningen med att kräva en sänkning.

­ –­ Situationen är unik. Jag har aldrig varit med om något liknande!

Det säger Hyresgästföreningens jurist, Ludvig Hansson, om läget för hyresgästerna i de 48 lägenheterna i kvarteret Tranan 1 på Torpavägen och Sandmarksgatan i Vänersborg.

Läs ocksåVänersborgsvärd vill chockhöja hyran

Ett läge som innebär att värden vill höja hyran med i genomsnitt 8 procent. Samtidigt som Hyresgästföreningen anser att hyran borde sänkas, med 15 procent. Båda parter hänvisar till hyrorna för liknande lägenheter i närliggande fastigheter.

–­ När vi jämför dagens hyror i kvarteret Tranan med hyrorna i likvärdiga lägenheter i Vänersborgsbostäders grannfastigheter ser vi att hyrorna borde sänkas med i genomsnitt 15 procent, säger Hansson.

Saxviken Fastigheter AB lutar sig mot samma argument. Enligt vd:n Richard Falk skulle en höjning med 8 procent ge en hyra som motsvarar den standard som ”…de ljusa och välplanerade lägenheterna i kvarteret Tranan 1 faktiskt håller”.

Läs ocksåStrandad hyresförhandling i Vänersborg

–­ Hos Vänersborgsbostäder ligger exempelvis kvadratmeterhyran på mellan 1 150 och 1 170 kronor för hus byggda någon gång mellan 1990 och 1992. Medan våra lägenheter på Tranan 1, som byggdes år 1992, ligger på cirka 1 050 till 1065 per kronor per kvadratmeter, skriver vd:n Richard Falk i ett mejl.

Efter att förhandlingarna strandat ska nu hyresnämnden bestämma hur mycket hyresgästerna i kvarteret Tranan 1 ska betala i hyra framöver.

 

Läs ocksåFörhandlare i oväntat möte
Fakta: Detta har hänt
 • September 2016. Saxviken Fastigheter AB köper hyreshusen i kvarteret Tranan 1 i Vänersborg. Husen ligger på Torpavägen och Sandmarksgatan och har totalt 48 hyreslägenheter.
 • Januari 2017. Saxviken och Hyresgästföreningen enas om att hyran skulle höjas med 0,8 procent.
 • Maj 2017. Saxviken lägger fram ett nytt hyresyrkande. Nu vill man höja hyran med 8 procent från och med den första oktober. Parterna möts och Hyresgästföreningen ajournerar sig. ”Kravet är alldeles för högt”, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Magnus Elsing.
 • Hyresgästföreningen mobiliserar. Knackar dörr området och samlar argument. Många hyresgäster är kritiska till såväl standard som underhåll.
 • Juni 2017. Förhandlingarna återupptas. Saxviken vägrar åtgärda hyresgästernas krav. Hyresgästföreningen vägrar hyreshöjning. Saxviken strandar förhandlingarna och skickar ärendet vidare till hyresnämnden i Göteborg.
 • 20 juni 2017. 
  Mia Kjellsson och Maria Holmberg besökte i juni kvartertet Tranan 1 i Vänersborg med Hyresgästföreningens bobil.

  Hyresgästföreningens Bobil rycker ut till området för att informera om strandningen.

 • Hyresgästföreningen samlar argument. Undersöker hur standarden och hyran ser ut hos jämförbara hyresrätter i området.
 • September 2017. Hyresgästföreningen lämnar in ett yttrande till hyresnämnden där man yrkar på att hyrorna i kvarteret Tranan 1 ska sänkas med i genomsnitt 15 procent.

 

Fakta: Saxviken Fastigheter AB
 • Startades 2009 då ett antal fastigheter köptes.
 • Har sitt högkvarter i Göteborg.
 • Verkställande direktören heter Richard Falk, född 1967.
 • Affärsidé: ”Att äga och förvalta fastigheter samt vara ett attraktivt val till boende i västra Sverige”.

 • Har fastigheter i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla
 • Ekonomiska mål: ”Ge en långsiktig och stabil avkastning på eget kapital på mellan 12 – 15 %”.

Källa: www.saxvikenfastigheter.se

Läs också Lulebo krävs på miljonbelopp Hyresnämnden sätter stopp för kontant hyresbetalning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.