Annons

Hyresgästföreningen kritiska mot Gävleborgs rotavdrag

Gävleborg Ineffektivt och orättvist. Det menar Hyresgästföreningen om rot-avdragen. 2012 betalades 348 miljoner kronor ut i länet till dem som anlitade hantverkare i sina egna bostäder.

En tredjedel av de 348 miljoner kronor som betalades ut i rotavdrag till dem som äger sin bostad gick till de tio procent av befolkningen som har en årsinkomst på över 400 000 kronor.

Rotavdrag kan bara utnyttjas av privatpersoner som äger sina bostäder, inte av hyresgäster och inte av fastighetsföretag.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– I dag betalas renoveringar av hyreshus till 100 procent av hyresgästerna och många tvingas flytta medan de som äger sin bostad får stöd av staten. Det är inte rimligt, säger Jens Lundberg på Hyresgästföreningen i Aros-Gävle.

Han menar att rotavdragen är en ineffktiv och orättvis politik:

Annons

– Många bostadsbolag har inte möjlighet att göra nödvändiga renoveringar och andra tvingas höja hyrorna kraftigt. Även hyresrätter måste bli berättigade till rotavdrag.

Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

Siffrorna om de rot-avdrag som betalats ut kommer från Statistiska centralbyrån och har ställts samman av Hyresgästföreningens webbsida hurvibor.se.

Totalt fick 28 000 personer i länet rotavdrag 2012. Det motsvarar 13 procent av befolkningen över 20 år. Både andelen som får rot-avdrag och beloppen ökar med stigande inkomst. Bland dem som tjänar mer än en miljon kronor om året hade hälften rotavdrag.

Annons

Läs mer om rotavdragen i Gävleborgs län här.

Läs ocksåMinisterns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”
Läs också Oro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent Hyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.