Annons

Hyresgästföreningen orolig efter domen: ”Affärsidén blir legitim”

Nyheter Bulvan eller inte bulvan – det är frågan. På Hyresgästföreningen följer man Peters fall noga. De befarar det värsta: ”Om domen står sig är det mycket olyckligt”, säger en jurist.
Foto: GETTY IMAGES

Amerikanen Peter lurades med ockerhyra när han fixade lägenhet via en mellanhand. När han klagade blev han vräkt. Peter stämde då värden men förlorade nyss i tingsrätten.

Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det här är en viktig dom som kan stjälpa hyresmarknaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hoppas på en överklagan. Om tingsrätten får rätt blir hela den här affärsidén legitim. Och det anser vi är mycket negativt, förklarar Johan Candler.

Enligt honom är detta ett bulvanförhållande med två segrare, fastighetsägaren och mellanhanden, samt en förlorare, hyresgästen. De två vinnarna har ett gemensamt intresse och tjänar på Peters svagare ställning. För vem vågar klaga när det är så lätt att bli utkastad? Den boende står värnlös, trots hyreslagen.

Johan Calder, jurist på Hyresgästföreningen.

Branschen med företag som agerar mellanhänder på det här sättet, växer explosivt. De hyr lägenheter och hyr sedan ut dem vidare i andra hand. Bostäder försvinner ur kön, besittningsskyddet sätts ur spel och man kan ta vilka hyror man vill.

Annons

Så här ser det redan ut i praktiken – vad gör domen för skillnad?

– Om hovrätten skulle anse att det är ett bulvanförhållande, då betyder det att alla som hyr på liknande sätt har goda förutsättningar att hävda att de har ett förstahandskontrakt.

Blir då hela affärsidén omöjlig?

Läs ocksåVanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i viteVanliga bostäder blev hotell.

– Det är förhoppningen. Konceptet här är att en husägare kan ta ut höga hyror utan risk. Mellanhanden riskerar lite mer, men inte mycket. På sin höjd måste de göra en återbetalning.

Annons

Vad händer om domen vinner laga kraft?

– Då är vi oroliga för är att upplägget får ännu större spridning.

Läs ocksåUthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen”Uthyrningsföretaget tog ut flera tusen kronor mer i hyra varje månad jämfört med vad originalhyran låg på. Nu måste bolaget betala tillbaka 77 000 kronor till sin tidigare andrahandshyresgäst.

Läs också Unik prövning efter HD-dom – hyresgäst kan få sjurummare i Gamla stan och 600 000 Bakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljoner Kommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.