HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen orolig efter domen: ”Affärsidén blir legitim”

Nyheter Bulvan eller inte bulvan – det är frågan. På Hyresgästföreningen följer man Peters fall noga. De befarar det värsta: ”Om domen står sig är det mycket olyckligt”, säger en jurist.
Foto: GETTY IMAGES

Amerikanen Peter lurades med ockerhyra när han fixade lägenhet via en mellanhand. När han klagade blev han vräkt. Peter stämde då värden men förlorade nyss i tingsrätten.

Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det här är en viktig dom som kan stjälpa hyresmarknaden.

Läs ocksåBakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljonersibyllegatan

– Jag hoppas på en överklagan. Om tingsrätten får rätt blir hela den här affärsidén legitim. Och det anser vi är mycket negativt, förklarar Johan Candler.

Enligt honom är detta ett bulvanförhållande med två segrare, fastighetsägaren och mellanhanden, samt en förlorare, hyresgästen. De två vinnarna har ett gemensamt intresse och tjänar på Peters svagare ställning. För vem vågar klaga när det är så lätt att bli utkastad? Den boende står värnlös, trots hyreslagen.

Johan Calder, jurist på Hyresgästföreningen.

Branschen med företag som agerar mellanhänder på det här sättet, växer explosivt. De hyr lägenheter och hyr sedan ut dem vidare i andra hand. Bostäder försvinner ur kön, besittningsskyddet sätts ur spel och man kan ta vilka hyror man vill.

Så här ser det redan ut i praktiken – vad gör domen för skillnad?

– Om hovrätten skulle anse att det är ett bulvanförhållande, då betyder det att alla som hyr på liknande sätt har goda förutsättningar att hävda att de har ett förstahandskontrakt.

Blir då hela affärsidén omöjlig?

Läs ocksåKommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

– Det är förhoppningen. Konceptet här är att en husägare kan ta ut höga hyror utan risk. Mellanhanden riskerar lite mer, men inte mycket. På sin höjd måste de göra en återbetalning.

Vad händer om domen vinner laga kraft?

– Då är vi oroliga för är att upplägget får ännu större spridning.

Läs ocksåDet skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag

Läs också Nya lägenheter i ”De dödas hus" kan stoppas Efter bordellrazzian: Så svarar värden om affärerna i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.