Annons

Hyresgästföreningen överklagar dom om vattenota

Stockholm Enligt en dom i Hyresnämnden får Wallenstam låta hyresgäster på Bergengatan i Husby betala sin egen vattenförbrukning. Men Hyresgästföreningen i Stockholm är kritiska och överklagar domen till hovrätten.

– Problemet är bland annat att Hyresnämnden inte slår fast hur mycket hyran ska sänkas när hyresgästerna måste betala för vattenförbrukningen, säger Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Tidigare har det bara varit möjligt att installera teknik för att mäta och ta betalt för vattenförbrukningen i nyproduktion. Men domen från hyresnämnden säger att hyresvärdar även får låta hyresgästerna i gamla lägenheter betala för det varm- och kallvatten som används.
Däremot tar inte nämnden ställning till hur mycket hyresgästerna ska kompenseras i form av lägre hyra när vattennotan betalas av de boende.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hyresgästföreningen och Wallenstam står långt ifrån varandra när det gäller kompensationen.  Hyresgästföreningen kräver att hyran sänks med 85 kronor per kvadratmeter och år medan Wallenstam tycker att det räcker med 49 kronor.
– Hyresnämndens prövning är inte fullständig eftersom de inte tar ställning till hur mycket hyresgästerna ska kompenseras, säger Susann Wikström.
 
Hyresgästerna skriver i överklagan att om individuell vattennota ska införas så måste hovrätten ta ställning till kompensationen eller skicka tillbaka ärendet till Hyresnämnden för ny prövning.
 
Hyresgästföreningen anser också att till exempel tekniska brister och risk för felmätningar talar emot att låta hyresgäster i gamla lägenheter betala för sin vattenförbrukning.
Wallenstam skriver i ett pressmeddelande att domen gör att hyresgäster kan påverka sin boendekostnad genom att de får en separat vattennota.

Annons
Läs också Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn Självförsörjande på el – men hyresgästernas räkning rusar 650 procent Privatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.