Annons

Hyresgästföreningen plantskola för (S)-jobb?

Örebro ​På kort tid har tre personer med framträdande positioner inom Hyresgästföreningen lämnat föreningen och börjat arbeta inom Socialdemokraterna i Örebro.

Det är de två anställda Alaa Idris och Kenneth Nilsson, samt Thomas Berg som tidigare varit ordförande i Örebroföreningen som anställts av Socialdemokraterna i Örebro.

Annons
Kenneth Nilsson är för närvarande föräldraledig från sin anställning på Hyresgästföreningen, men har efter det sökt tjänstledigt de kommande tre åren för tjänstgöring för Socialdemokraterna.
– Jag kan inte svara på i detalj för vad de vill att jag ska göra, säger han.
 
Tidigare ordförande Thomas Bergh har just lämnat sina uppdrag inom föreningen för att arbeta som politisk sekreterare för Socialdemokraterna inom landstinget. Och Alaa Idris har avslutat sin anställning hos föreningen och under vintern börjat som studie- och organisationsombudsman för Socialdemokraterna i Örebro län.
 
Är det en slump?
– Jag vet inte riktigt. Det kan ha att göra med att bägge rörelserna jobbat hårt mot utförsäljningen av Öbo-lägenheter. Men att tre går samtidigt är en slump. Det är en helt unik situation, säger Thomas Bergh.
 
Under de senaste åren har Hyresgästföreningen som opinionsbildare deltagit i det politiska samtalet för att förhindra en försäljning av Öbo-lägenheter. I det arbetet har dessa tre personer varit några av de drivande.
 
Och flera politiker som Hem & Hyra talat med, tror att den kraft som föreningen samlade till motstånd mot Öbo-försäljningen, haft betydelse för valresultaten i Örebro.
 
Men till skillnad mot Thomas Bergh tror inte Kenneth Nilsson eller Alaa Idris att kampen mot Öbo-försäljningen har haft betydelse för att tre personer från Hyresgästföreningen anställts av Socialdemokraterna.
 
– Jag tvivlar på att det finns sådana kopplingar. Jag tror inte någon skulle tänka ”vad duktiga de var i Öbo-frågan vi rekryterar dem”. Jag tror Socialdemokraterna är mer kompetenta och går bredare än så när de rekryterar personal, säger Kenneth Nilsson.
 
Alaa Idris säger att hon inte ens förstår frågeställningen.
 
För alla tre har varit aktiva i partiet längre än de varit aktiva i eller varit anställda hos föreningen.
– I mitt fall var det Öbo-frågan som fick mig att gå med i Hyresgästföreningen så det handlar ju snarare om att jag gått tillbaka till Socialdemokraterna än att jag slutat i Hyresgästföreningen, säger Thomas Bergh.
 
Lars-Åke Larsson är ordförande för Hyresgästföreningen Region Mitt där Örebro län ingår.
– Visst finns det de som kommer ha synpunkter på detta och mena att det finns kopplingar mellan Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna. Men det är en diskussion som vissa personer alltid verkar hålla levande och driva vidare oavsett vad vi gör och inte gör. Själv utgår jag från att människor söker sig till oss för att vi driver viktiga frågor som har med hyresrätten att göra. Det handlar inte om partipolitik, säger Lars-Åke Larsson.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.