HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen har sålt miljonfastighet i Helsingborg

Helsingborg Hyresgästföreningen har länge ägt en fastighet på Söder i centrala Helsingborg. Nu är den såld för ett mångmiljonbelopp.
Foto: Petra Martinsson
Den sålda fastigheten ligger på Södergatan 41. Tidigare har den bland annat inhyst en biograf och en bowlinghall.

I fastigheten finns affärslokaler, kontor och även 15 hyresrätter. Huset har varit i Hyresgästföreningens ägo sedan 1975 när de flyttade in. I början av 2000-talet hade man växt ur lokalerna och flyttade till in på Knutpunkten, Helsingborgs central. Fastigheten på Söder blev dock kvar i föreningens ägo.

Enligt Torsten Josephson, extern vd för Hyresgästföreningens fastighetsbolag Fastighets AB Norrlandsgatan 7 och AB Kvarteret Danmark nr 28, är huvudprincipen att föreningen kan äga hus som också är deras kontor. Idag äger man ett tiotal fastigheter runt om i landet.

Läs ocksåHyresgästförenings lokaler håller fortsatt stängt: ”Ansvaret ska inte ligga på enskilda”

Redan 2016 togs ett styrelsebeslut om att det aktuella huset skulle säljas men av olika orsaker har det dragit ut på tiden. Beslutet innehöll också en lägstanivå vad huset kunde säljas för.

Har den varit svårsåld?
– Det är en intressant fastighet. Med dess blandning av lokaler och bostäder är den attraktiv men bara för några få. Nu kom vi upp i nivå och några miljoner kronor över, säger Torsten Josephson.

Han vill inte nämna den exakta summan men enligt styrelsebeslutet var den lägsta gränsen 40 miljoner kronor och beloppet den såldes för var över det. Pengarna går in i fastighetsbolaget Kvarteret Danmark som senare delar ut enligt stämmobeslut till ägaren, det vill säga Hyresgästföreningen centralt.

Läs ocksåOve kände kallt stål i nacken – tänker aldrig mer nattvandra

Torsten Josephson är nöjd med försäljningen. Han konstaterar att Hyresgästföreningen inte är expert på fastighetsutveckling och den nya ägaren har planer på att utveckla fastigheten på ett sätt som föreningen inte hade haft möjlighet att göra.

Enligt Helsingborgs Dagblad har den nya ägaren, Söderhantverket från Göteborg, planer på ett galleri med 12-15 mindre butiker och på att bygga studentlägenheter på innergården.

Läs också Jonas Nygren lämnar Hyresgästföreningen Hyresgästföreningen går med medvetet underskott Därför har värden sagt upp alla hyresgäster - infekterad konflikt med stora pengar på spel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.