HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen synar spelet vid förhandlingsbordet

Helsingborg I en ny rapport fastslår Hyresgästföreningen att överskottet ökar hos fastighetsägarna trots att de påstår det motsatta. Nu tycker Hyresgästföreningen att de synat korten och kommer att kräva lägre hyreshöjningar i framtiden.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén gör bedömningen att hyreshöjningarna kommer att bli betydligt lägre än årets genomsnittliga höjning på 1,48 procent.

I dag släpper Hyresgästföreningen region norra Skåne rapporten: ”Ett lönsamt år för fastighetsägarna” (läs hela rapporten här). Här utvärderas de tre senaste årens hyresförhandlingar (2016, 2017 samt 2018) i regionen. Rapportförfattarna har tittat på om hyreshöjningarna täckt upp för bolagens påstådda ökade kostnader. Totalt har 35 privata och allmännyttiga bostadsbolag i norra Skåne och södra Halland analyserats som omfattar cirka 220 000 lägenheter.

Rapporten visar att bostadsbolagens kostnader för taxehöjningar gällande vatten, värme och sophämtning har minskat. Driftnettot, det som återstod av hyresintäkterna efter att drift och underhåll var betalt, ökade förra året med 3,6 procent hos allmännyttan och 7,1 procent hos de privata bolagen.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén har fastighetsägarna klagat de senaste åren på att hyreshöjningarna är för låga och att bostadsbolagen haft svårt att klara sina kostnader.

– Vi bestämde oss för att syna deras kort och ta reda på om deras klagosång stämde. På punkt efter punkt kan vi se att de har fått täckning för sina kostnader och mer därtill.

Förhandlingsunderlaget är en kalkyl där fastighetsägaren gör en uppskattning av kommande årets kostnader. Kontrollerar ni inte vid årets slut om kalkylen stämde?

– Nej, det gör vi inte. Vi förhandlar ju hyrorna framåt och inte retroaktivt. Men om vi ska vara självkritiska ska vi vara ganska missnöjda med förhandlingsresultat vi har haft. Vi bedömer att hyreshöjningarna i kommande förhandling blir betydligt lägre än årets.

Förra året höjdes hyran i genomsnitt med 1,48 procent i region norra Skåne.

Fakta: Hyresgästföreningen region Norra Skåne

Hyresgästföreningen region norra Skåne består av 24 kommuner varav 4 i södra Halland och 20 i norra Skåne: Falkenberg, Hylte, Halmstad, Laholm, Båstad, Ängelholm, Höganäs, Åstorp, Örkelljunga, Eslöv, Perstorp, Klippan, Svalöv, Helsingborg, Landskrona, Kävlinge, Bjuv, Kristianstad, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby, Bromölla och Östra Göinge.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.