HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen utesluter kritisk ordförande

Lund Svante Dahl, ordförande för den lokala hyresgästföreningen Offerkällan i Lund, utesluts ur Hyresgästföreningen. Det har regionsstyrelsen beslutat.

Enligt Bo Nilsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne beror det ovanliga beslutet på att Svante Dahl missbrukat sitt förtroende och aktivt verkat för att skapa en utbrytarförening.

– Den lokala hyresgästföreningen har anordnat möten där man diskuterar hur man ska göra för att bilda en fristående förening. Man vill gå ut ur Hyresgästföreningen och själva förhandla hyrorna. Svante Dahl har varit drivande i den här frågan. Det är inte förenligt med stadgarna, säger Bo Nilsson.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit är missnöjet med Hyresgästföreningen på Norra fälanden stort. Den lokala föreningen Offerkällan menar att en rad avtal slutits mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden LKF som inte har varit bra för hyresgästerna, samtidigt som moderorganisationen tar ut en hyressättningsavgift för jobbet som är oskälig.

Annons

Bo Nilsson tycker inte att man ska se uteslutningen som ett sätt att tysta en obekväm kritiker. Föreningen har högt i tak, menar han.

– Men jag tror att var och en förstår att vi inte kan tolerera att någon aktivt arbetar för att skada organisationen. Vill han bilda en alternativ förening får han naturligtvis göra det. Men han kan inte göra det som förtroendevald, säger Bo Nilsson.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

Att någon utesluts ur Hyresgästföreningen är sällsynt. Bo Nilsson kan bara dra sig till minnes sex uteslutningar under de drygt 20 år han suttit med i regionstyrelsen. Uteslutningen kan överklagas till förbundsstyrelsen på nationell nivå.

Annons

 Svante Dahl själv vill inte kommentera uteslutningen men meddelar att han kommer att fortsätta verka för hyresgästerna i sitt bostadsområde.

Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.