HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen varnar för bostadsskojare på Blocket

Malmö ​Den senaste tiden har Hyresgästföreningen fått flera telefonsamtal från personer som betalt dyra depositioner till en andrahandslägenhet de sedan aldrig ser röken av. En och samma man verkar stå bakom den senaste tidens bedrägerier.

​En möblerad tvåa på 77 kvadratmeter på Klostergatan  i centrala Malmö med en månadshyra på 6 500 kronor. Det erbjudandet på Blocket från signaturen Parich fick ett antal hoppfulla bostadssökande att nappa. Men när väl depositionen var betald gick det inte längre att få tag på mannen.

– Ibland har man fått komma in och titta på lägenheten och därefter betalt en deposition på flera månadshyror. Här har jag en som betalt 24 500 kronor till mannen, säger Niklas Olsson, jurist på Hyresgästföreningen och bläddrar i sina papper. 

Läs ocksåLurade bostadssökande på över en miljon – "han ville ha 50 000 kronor cash"

– Sedan när det är dags att lämna över nycklarna så är det alltid något hinder, bilen har gått sönder, föräldrar är sjuka, eller han befinner sig på en begravning i Tyskland.

Niklas Olsson konstaterar att Hyresgästföreningen inte kan göra något för att hjälpa de drabbade att återfå depositionen.

– Det föreligger ju inte något hyresförhållande. Vi har uppmanat de drabbade att polisanmäla det hela.

Läs ocksåLägenheten var en ren bluff – nu döms Märstabon för bedrägeri

Under månaderna augusti och september är det vanligt att den här typen av blåsningar ökar, menar Niklas Olsson. Efter semestern är det många som flyttar och söker bostad. Men just det här bedrägeriet har varit ovanligt raffinerat, menar han. Uthyraren har haft tillgång till nycklar och visat upp en lägenhet i bostadsrättsföreningen på Klostergatan. Han har dessutom legitimerat sig med id-kort.

– Det är inte så lätt att  skydda sig mot den här formen av bedrägeri. Det enda man kan göra är att aldrig betala deposition i förskott innan man fått nycklarna i handen, säger Niklas Olsson.

Fakta: Hela bluffannonsen    på Blocket

 

Hej, vill nu hyra ut min fina lägenhet i ett år fr.o.m. 1/9-2011 med stor chans till förlängning pga av utlandsresa / jobb. Lägenheten är möblerad och är på bottenvåningen. Bo i centrala Malmö för en billig peng, tittar man ut genom fönstret så ser man triangeln och det är Max 150 meter till citytunneln. Gågatan med stora shopping möjligheter finns. Missa inte chansen. Du som söker skall vara ordningsam, lugn, rökfri, djurfri, inte ha några betalningsanmärkningar. 3 månaders hyra skall betalas i förskott vid skrivning av kontraktet. extra 5000 kr som deposition för möblerna och lägenheten vilket betalas tillbaka när nycklarna lämnas tillbaka. Vid intresse skriv och berätta om dig själv så hör jag av mig.

 

Läs också Hyresgäster varnar för misstänkt blufföretag: "Har ringt polisen" Hyresgästkassans utskick får kritik: "Det är fult gjort" Blåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.