Annons

Hyresgästföreningen vill ha en miljon till projekt i Fagersta

Fagersta Hyresgäster i Fagersta ska få lära sig mer om sina rättigheter och skyldigheter, i ett projekt som Hyresgästföreningen region Aros-Gävle och Fagersta kommun planerar.

Fagersta kommun och Hyresgästföreningen region Aros-Gävle har ansökt om en miljon kronor från länsstyrelsen till projektet. 

– Vi ska jobba aktivt med att lära hyresgästerna vilka rättigheter och skyldigheter de har. I Fagersta finns många små privatvärdar och de har inte alltid en bra dialog med hyresgästerna. Vi kommer att skapa en medborgardialog kring dessa frågor och jobba med dem ute i kvarterslokalerna, säger Sophia Lövgren, chef för enheten för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fagersta har de senaste åren tagit emot nyanlända flyktingar vilket har lett till ökad segregation.

Annons

”Det finns en uttalad ovilja från en del hyresvärdar att hyra ut till människor av ett annat ursprung. Det finns en okunskap bland hyresgäster generellt om vilka rättigheter och skyldigheter man har. Det finns en rädsla bland hyresgäster att bli ersättningsskyldiga eller vräkta från sina bostäder”, skriver Hyresgästföreningen i sin ansökan till länsstyrelsen och betonar att projektet inte bara vänder sig till nyanlända utan till alla hyresgäster.

För barn och ungdomar planeras aktiviteter som nattfotboll, film- och pizzakvällar och läger.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Projektet sträcker sig över två år med start i december i år. För pengarna vill man bland annat anställa en projektledare, utbilda integrationsambassadörer och anordna integrationsdagar i Fagersta.

Annons

Med i projektet är även ABF, Arbestförmedlingen, Migrationsverket, bostadsbolag i Fagersta och lokala kulturella och etniska föreningar.

Läs också Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.