Annons

Hyresgästföreningens ”show-apa” stöttar hyresgäster i Malmö

Malmö Christer Sjöstedt jobbar inte bara på Hyresgästföreningen. Han har också gjort sig ett namn med sitt ideella engagemang för ungdomar, musik och teater. Och så älskar han Melodifestivalen.
Christer Sjöstedt
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Christer Sjöstedt är boendeutvecklare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Vilket är ditt bästa melodifestivalminne?
– När Loreen vann med Euphoria år 2012. Det var något alldeles nytt, som stack ut. Vilken stämning det var. Det är speciellt att vara på plats. Det är en kick att få vara med om det.

Vad är det med Melodifestivalen som är så kul?
– Det är ett trevligt sätt att hitta nåt gemensamt och få umgås med andra som delar samma intresse. För mig är det stämning och att träffa folk. Glädjen. Jag har varit med på alla melodifestivaldeltävlingar som varit här nere, i Malmö, Göteborg och Växjö sedan 2002. Och så några Eurovision-tävlingar med, de i Lissabon och Köpenhamn.

Du tycker också om att själv stå på scen – berätta!
– Ja, jag är lite av en showapa och gillar att spexa och bjuda på mig själv. Jag har varit sångare i ett poprock-band. Vi var ute och turnerade med egenskrivet material under 90-talet, samtidigt som jag jobbade som snickare. Sen när jag var yngre var jag med på många talangtävlingar.

Hur kom du först i kontakt med Hyresgästföreningen?
– Min mamma var knuten till en lokal styrelse i Rosengård där vi bodde. 1980 körde jag i gång teaterverksamheten ”Ungliga teatern” för jag ville göra något roligt för barn och ungdomar i området. Eftersom det fanns en lokal hyresgästföreningen med lokal var det naturligt att söka pengar därifrån. Till slut kunde vi ha ett par anställda och startade också en fritidsgård i slutet av 90-talet.

Du jobbar som boendeutvecklare på Hyresgästföreningen, vad gör man då?
– Man utvecklar ny organisering och stödjer den redan befintliga organiseringen. Det är allt ifrån att fixa bostadsmöte i området till utbildningar och ordna trubadurer som kan komma och spela. Nu under pandemin kör vi allting digitalt – till exempel årsmötena. Arrangera olika utbildningar är ungefär hälften av min tjänst.

Hur kom det sig att du blev boendeutvecklare?
– Jag sökte egentligen jobb som värvare för tio år sen och tänkte att jag kunde prova det och ändå ha i gång den ideella verksamheten vid sidan om. Men på anställningsintervjun sa chefen att du har ju sökt så mycket bidrag hos oss så du ska jobba med hyresgästerna som du gjort tidigare, fast hos oss.

Vad är det som driver dig?
– Det är fantastiskt roligt att känna att man gör något meningsfullt för andra. Det är min medicin i livet – att få andra att växa. Nu är jag inte aktiv i Rosengård men det är fortfarande roligt att det händer något för barn och unga.

Fakta: Vem är Christer Sjöstedt?

Ålder: 59 år.

Bor: Radhus i Oxie. ”Jag är ordförande i bostadsrättsföreningen”.

Första egna boendet: Hyresrätt på Vougts väg i Malmö. ”Det var bara några trappor från mina föräldrar”.

Jobbar med: Boendeutvecklare på Hyresgästföreningen, med ansvar för Svedala, Vellinge, Trelleborg, Ystad, Skurup, Simrishamn och Tomelilla.

Yrkesbakgrund: Tidigare ombudsman på Unga Örnar. Utbildad inredningssnickare. Sångare i bandet Sound collection.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.