Annons

Hyreshöjning får dem fundera över att flytta

Bollebygd Hyran gör ett stort hål i plånboken. Thomas Ljunggrens och Sofie Aronssons redan höga hyra höjdes från årsskiftet med 115 kronor. – Höjning nu igen! Man är inte gjord av pengar, säger Thomas.

Thomas Ljunggren och Sofie Aronsson hyr en fyra av Bollebo i ett radhusområde från 1993. Lägenheten är på 99 kvadrat i två plan. Två uteplatser ingår.

Annons
Gården runt husen är rolig att leka på och cykla runt i för parets två barn på tre och sex år. Men närheten till järnvägen oroar.
– Vi trivs här och har jättebra grannar, men det är dyrt, säger Sofie Aronsson.
Med senaste höjningen närmar sig hyran 8 000 kronor i månaden, inklusive värme.
Det är tufft att få det att gå runt.
– När våra löner kommer betalar vi först alla räkningar, sedan åker vi och storhandlar en gång, säger Sofie.
Att hyra en mindre lägenhet är inget alternativ. De funderar allvarligt på att köpa villa och tror inte att kostnaden skulle bli så mycket högre.
Hyresgästföreningen: ”Ingen önskar en höjning”
Hyresgästföreningens förhandlare anser att uppgörelsen om höjda hyror med Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) är skälig.– Det är ingen som önskar en hyreshöjning, men nu hamnar vi under konsumentprisindex för nästa år, säger Ann-Christine Josefsson, förhandlare. Hon anser att bolagets ekonomi är förhållandevis god och har förbättrats under de senare åren men att driftkostnaderna är lite höga.
– Men vi vill att pengarna kommer hyresgästerna till del i form av bättre underhåll, säger hon.
Bollebo: Vi är lgaom missnöjda
– Vi fick en genomsnittlig höjning på 2,1 procent. Det är lite lägre än vad vi behöver. Men en förhandling är att ge och ta, så vi är lagom nöjda eller missnöjda, säger Ulla Jonasson, vd på Bollebo. Hon är mest orolig för att räntorna kommer att gå upp under året. Men hon tror att hyresgästerna förstår att bostadsstiftelsen behöver ha mer pengar när kostnaderna ökar.
– Vi är alla sådana att vi inte vill ha ökade kostnader, men vi har ingen annanstans att ta pengar ifrån än hyrorna.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Hänsynslöst eller ansvarsfullt? - Bollebos rekordyrkande upprör Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg Trots höga taxehöjningar prutades hyrorna i Bollebygd Bollebo möter inflyttning med nybyggen Dyrare vatten ger höjd hyra i Bollebygd och Svenljunga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.