Annons

Hänsynslöst eller ansvarsfullt? – Bollebos rekordyrkande upprör

Bollebygd Bollebo vill höja hyran med 4,43 procent. Det får Hyresgästföreningen att protestera. ”Hyresvärden måste förstå att hyresgästerna är i ekonomisk kris”, säger förhandlaren Stefan Lindborg. Men vd:n går till försvar. ”Vi måste få råd att utföra nödvändigt underhåll”, säger hon.
Foto: Nils-Olof Larsson och Kajsa Wedberg
Hyresgästföreningen och Bollebo står långt ifrån varandra i årets hyresförhandlingar. "En höjning på 4,43 procent är alldeles för mycket", anser Hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg. "Vi måste stamrenovera", säger vd:n Heléne Persson Alsin

Hyresförhandlingarna för 400 hushåll hos den kommunala stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder, Bollebo, har dragit igång. Men parterna står långt ifrån varandra. Bollebo går ut hårt och vill höja hyran med 4,43 procent från och med den första februari nästa år. Det är den högsta yrkandet i Sjuhärad hittills. Och det är alldeles för mycket tycker Hyresgästföreningen.

– Bollebo verkar inte alls ta hänsyn till den djupa ekonomiska kris som har drabbat hyresgästernas privatekonomi. Detta är inte ett år som alla andra och det måste hyresvärdar beakta, säger förhandlaren Stefan Lindborg och fortsätter:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Coronapandemin har skakat om hela samhället och oron är stor bland våra medlemmar. Många har blivit varslade, arbetslösa eller fått kraftigt minskad inkomst. I Bollebygd har antalet öppet arbetslösa ökat med 73 procent mellan oktober 2019 och oktober 2020.

Men Bollebos vd Heléne Persson Alsin menar att höjningen är nödvändig om stiftelsen ska ha råd med den stundande stamrenoveringen. Ett hundratal lägenheter byggda från år 1965 och framåt som nu behöver nya stammar.

– Egentligen skulle vi ha dragit igång med den renoveringen redan i år. Men så kom pandemin och gjorde det svårt att utföra jobb inne i lägenheterna. Nu hoppas vi kunna starta till våren för gör vi inte det får vi kostnader i andra änden i form av vattenskador när rören inte håller, säger Heléne Persson Alsin.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Pengarna ska även gå till höjda VA-taxor samt stiftelsens ökade kostnader för försäkring, bevakning och störningsjour.

Annons

– Kommunen höjer VA-taxan med tio procent. Efter två storbränder i våra lägenheter på Vinkelvägen har vårt försäkringsbolag höjt vår premie med 50 procent och vår självrisk från två till sju basbelopp. Dessutom har det blivit stökigare på våra områden. Hyresgäster har hört av sig om bråk och stölder. Så för att öka tryggheten satsar vi mer på bevakning, säger Heléne Persson Alsin.

Om Bollebo får igenom sitt hyreskrav skulle en hyresgäst i en normalstor två få betala 130 kronor mer i hyra per månad.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Ni kräver störst höjning i området under en pågående pandemi med stora ekonomiska följder för era hyresgäster. Hur ser du på det?

– Vi har inte upplevt att våra hyresgäster har problem med ekonomin. Men det kan ju förstås komma senare. Tyvärr är det så vi måste agera. Vi måste ha täckning för våra utgifter. Och får man problem med ekonomin är det andra instanser som tar vid, som kommunens arbetsmarknadsenhet och socialtjänst, säger Heléne Persson Alsin.

Nästa gång Bollebo och Hyresgästföreningen möts vid förhandlingsbordet blir i början av januari.

Annons

Läs även:

Så här gick det i hyresförhandlingarna med Bollebo i fjol

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2021

Så mycket höjer Västsvenska värdar hyran 2021 – hela listan

Läs också Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.