HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trots höga taxehöjningar prutades hyrorna i Bollebygd

Bollebygd Bollebygds hyresbostäder, Bollebo, ville höja hyrorna med 4,82 procent, bland de högsta i regionen. Bolaget motiverade det med höga kommunala taxehöjningar. Nu är förhandlingarna klara och slutbudet blev nästan hälften av vad bolaget ville ha.
Foto: Kajsa Wedberg
Bollebygds hyresbostäder yrkade på en höjning med 4,82 procent, men efter förhandlingar stannade höjningen på 2,45 procent i snitt.

De kommunala avgifterna i Bollebygd har höjts kraftigt under senare år. Bland annat har avgifterna för vatten och avlopp höjts med tio procent flera år i rad. Soptaxorna har också höjts. Dessutom har bostadsbolaget Bollebo stort underhållsbehov. Hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg säger att det är orsaken till att man hamnade på en relativt hög höjning för 2020.

– På grund av taxehöjningarna bedömer vi att överenskommelsen har hamnat på en skälig nivå, förklarar Stefan Lindborg.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

Snittet blir en höjning på 2,45 procent, men det slår lite olika i beståndet, mellan 2,09 och 3,0 procent.

När parterna satte sig vid förhandlingsbordet var Bollebos yrkande på 4,82 procent. Bland de högsta i regionen.

– De kommunala taxorna har ökat kraftigt under en längre tid och utgör över en tredjedel av hyran. Inför förhandlingen krävde Bollebo att få höja hyrorna kraftigt. Utan den nuvarande svenska modellen med kollektivt förhandlade hyror hade det varit svårt för hyresgästerna att stå emot oskäliga höjningar, menar Stefan Lindborg.
Hyreshöjningen gäller från den 1 januari och avtalet omfattar 376 lägenheter.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Se hela listan över Västsvenska hyreshöjningar 2020

 

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.