Annons

Hyreshöjning i Haparanda

Haparanda Hyresgästerna hos Haparandabostäder får höjda hyror. Hyresförluster på grund av tomma lägenheter är en av orsakerna bakom höjningen.

Haparandabostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om en hyreshöjning på 21,55 kronor per kvadratmeter från och med första maj i år. Orsakerna till höjningen är ökade kostnader, höjd borgensavgift och tomma lägenheter.

Dags dato har Haparandabostäder 41 lediga lägenheter, enligt bolagets webb. Majoriteten av dem finns i samhällena utanför Haparanda centralort så som Karungi, Nikkala och Seskarö.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi har försökt sälja bort en del lägenheter, göra dem till andelslägenheter för att intressera norrmän och ryssar, men det har inte gått så bra, säger Bengt-Olov Innala, Haparandabostäders styrelseordförande.

Annons

I höstas drog sågverket i Seskarö igång efter att ha stått stilla sedan 2008. När sågen är i full drift hoppas Innala att lägenheterna ska bli mer attraktiva.

– Men vi har andra intressanta projekt på gång också, parallellt med försäljningen, säger Innala som dock inte vill svara på vad det kan tänkas vara för några projekt.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Överenskommelsen om hyreshöjning innebär att en lägenhet på 40 kvadratmeter får en hyreshöjning på drygt 71 kronor i månaden, en lägenhet på 60 kvadrat får en höjning på drygt 107 kronor i månaden.

Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Hyreshöjning i Haparanda

Haparanda ​Haparandabostäder höjer hyrorna med 2,14 procent från och med första maj. Bolaget hade begärt en höjning på 3 procent, men fick sänka sina krav något i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Merparten av höjningen beror på höjd borgensavgift till kommunen.

​Hyresgästerna hos den kommunala stiftelsen, Haparandabostäder, får höjda hyror från och med första maj. Det blev klart sedan bolaget förhandlat med Hyresgästföreningen och kommit överens om en hyreshöjning på 2,14 procent.

Detta innebär en höjning på 22,40 kronor per kvadratmeter och år. En normaltrea på 75 kvadratmeter får således en hyreshöjning på 140 kronor per månad.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Orsakerna till höjningen är till viss del ökade räntekostnader och höjda utgifter för driften. Men 75 procent av den höjda hyran beror på den nya lagstiftningen som säger att kommunala bolag inte får gynnas av den egna kommunen.

Annons

Haparanda kommun har därför beslutat att höja borgensavgifterna som Haparandabostäder betalar till kommunen.  Den nya avgiften uppgår till nära en halv miljon.

Haparandabostäder äger och förvaltar cirka 600 lägenheter. Föra året höjde stiftelsen hyrorna med 1 procent.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.