Annons

Hyreshöjning väntar för studenter i Linköping

Linköping Studentbostäder höjer hyran för sina lägenheter med i genomsnitt 0,75 procent den 1 juli. För korridorrummen blir höjningen 24 kronor i månaden.
Foto: Jenny Knutsson
Kommunägda Studentbostäder höjer hyrorna 1 juli.

Omfattande underhållsåtgärder är det främsta skälet till att hyran behöver höjas, enligt Thomas Lilja, som är affärsområdeschef på Studentbostäder.

– Vi satsar mycket pengar på att underhålla utemiljö och gemensamhetsutrymmen, både i anslutning till våra korridorrum och sådana som alla som bor hos oss har tillgång till, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I exempelvis Ryd, där en stor del av bolagets bestånd finns, tillhandahåller Studentbostäder olika samlingslokaler, studierum och faciliteter som bastu.

Studentbostäder är dotterbolag till kommunägda Stångåstaden och har cirka 4 200 bostäder. Det betyder att ungefär var fjärde student i Linköping har Studentbostäder som hyresvärd.

Hyresuppgörelsen innebär att en genomsnittlig etta med pentry får en höjning av månadshyran med 32 kronor i månaden, medan korridorrummen blir 24 kronor dyrare. Uppgörelsen ligger nära Studentbostäders utgångskrav.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Vi är nöjda med det. Det är en ganska låg höjning, säger Thomas Lilja.

Annons

Även Annika Samuelsson, fastighetsansvarig hos studenternas hyresgästorganisation Kombo, är nöjd med överenskommelsen.

Många studenter har en ansträngd ekonomisk situation. Klarar de en hyreshöjning?

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Ja, den hamnade på en bra nivå, säger Annika Samuelsson.

Förutom hyreshöjningen har parterna diskuterat om man ska behålla systemet med tiomånadershyra, det vill säga hyresfritt på sommaren och högre hyra resten av året. Framför allt gäller diskussionen de nya bostäder som byggs, där hyrorna blir förhållandevis höga.

– De flesta som bygger nya studentbostäder på andra håll i dag väljer att ha tolvmånadershyra. Det är dyrt att bygga och man gör bedömningen att månadshyrorna blir för höga med tiomånadershyra, säger Annika Samuelsson.

Annons

Men i Linköping är Kombo och Studentbostäder överens om att fortsätta med tiomånadershyra.

– Vi har en referensgrupp som består av boende i olika områden och har tagit in synpunkter. De flesta tycker att det är bra som det är och tar hellre en högre hyra under resten av året mot att slippa betala under sommaren när man kanske inte har någon inkomst, säger Annika Samuelsson.

Thomas Lilja menar att det inte finns någon anledning att ändra så länge de boende är nöjda.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.