Annons

Hyreshus i Moholm ställs inför föreläggande

Västra Götaland Hem & Hyra har tidigare berättat att hyresgäster i Moholm tröttnat på att bo i de vanvårdade lägenheterna. Nu ställer Miljö- och byggnadsförvaltningen krav på att ägaren Arkeka Fastigheter AB omedelbart utför underhåll.
Arkeka Fastigheter äger tre bostadshus med 15 lägenheter i Moholm. Bostäderna är i dåligt skick. Det handlar om avstängd el, fukt, mögel, tvättstuga som inte fungerar, några hyresgäster saknar kyl och frys …
Miljö- och byggnadsförvaltningen i Mariestad är nu inkopplade på fallet. De ser allvarligt på alla brister och förelägger Arkeka Fastigheter AB att omgående ta itu med problemen och listar de akuta åtgärderna: 
  • Hyresgästerna ska ha tillgång till en fungerande tvättstuga för kläder. 
  • Fuktskadorna ska åtgärdas.
  • Vinden och garaget ska städas och hållas fria från avfall och annan bråte.
  • Takplattor ska läggas på taket så att risken för fukt försvinner.
  • Alla lägenheter ska kunna hållas tillräckligt uppvärmda.
Bostäderna ska kunna användas utan risk för människors hälsa och hållas fria från ohyra och andra skadedjur poängterar förvaltningen i ett brev till fastighetsbolaget.
 
Hyresgästföreningens chefsjurist Lennart Björkman är nöjd över Miljö- och byggnadsförvaltningens snabba beslut. Effektivare än att begära tvångsförvaltning i nuläget.
– Ett jättebra initiativ. Att sätta press på ägaren är det mest effektiva, säger han.
Men ägaren är mycket svår att få tag på. Hyresgästföreningen har ringt och skrivit brev utan att få svar. Samma problem vittnar hyresgäster om. Hem & Hyra har också sökt ägaren vid flera tillfällen för en kommentar – utan resultat.
– En ägare måste ha en väldigt god förklaring till varför denne är omöjlig att få tag på. Detta är ett tecken på att man är olämplig att förvalta bostäder, säger Lennart Björkman.
Arkeka Fastigheter måste betala en tillsynsavgift till Miljö- och byggnadsförvaltningen i Mariestad på 1 260 kronor, motsvarande två timmars jobb. Fortsätter ärendet kommer varje timmas handläggning från deras sida att debiteras. 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.