Annons

Hyresklart i Gävle

Gävle Gavlegårdarna höjer hyrorna från 1 mars med i genomsnitt 0,65 procent. I ett pressmeddelande skriver företaget att de flesta hyresgästerna får en höjning på mindre än 100 kronor.

Förhandlingarna om de nya hyrorna för kommunala Gavlegårdarnas drygt 14 000 lägenheter är alltså klara. Företaget ville i sitt första yrkande höja hyrorna med 1,8 procent från 1 mars.

Resultatet blev till slut en hyreshöjning på mindre än halva den summa, 0,65 procent i snitt. I ett pressmeddelande skriver Gavlegårdarna att de allra flesta hyresgästerna får en höjning som är lägre än 100 kronor i månaden: 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Den genomsnittliga höjningen uppgår till 0,65 procent, men hyreshöjningarna sker i intervallet 0-1,3 procent. De lägenheter som får mer än 100 kr är till större delen stora, nyproducerade, lägenheter. Lägenheter som genomgått stam- eller ytskiktsrenovering får också en högre höjning utifrån det standardval som hyresgästen gjort.

Annons

Från Hyresgästföreningens sida är kommentaren att man är ”relativt nöjd med resultatet”.

– Det är också väldigt skönt att vi för andra året i rad inte behövde stranda förhandlingarna, säger förhandlingsledare Klas Larsson.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

De som hyr garage eller parkeringsplatser av Gavlegårdarna kommer att få betala 0,65 procent mer för det, också det från 1 mars.

Fakta: Hyrorna 2016

Företag

Ny hyra i % Yrkande i %
Faxeholmen 0
Ljusdalshem 0
Gavlegårdarna* 0,65 1,8
Aefab 0,7 1,6
Hudiksvallsbostäder** 0,7 1,4
Bollnäsbostäder 0,8 1,5
Hoforshus 0,8 1,6
Nordanstigsbostäder 0,8 1,2
Sandvikenhus 0,8 2,0
Ockelbogårdar* 0,85 2,5
* från 1 mars
** från 1 februari
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.