Annons

Hyreskonflikt i Ljungby

Ljungby Heimstaden har strandat förhandlingarna i Ljungby. Hyresgästföreningen uppmanar att betala den gamla hyran, om bolaget höjer. Båda parterna anklagar varandra för att vara oseriösa.

Från första juli vill Heimstaden höja hyrorna i fyra fastigheter, totalt 64 lägenheter, i Ljungby. Parterna har under våren träffats, besiktigat lägenheter och diskuterat men inte förhandlat nivåer. För ett par veckor sedan kom Heimstaden in med sitt bud, där den enskilt högsta höjningen är på 36,8 procent för en av lägenheterna.

– Vi kom med ett motbud men det blev ingen förhandling utan de strandade direkt. De ska ha vad de säger, annars skiter de i det, säger Magnus Persson, Hyresgästföreningens förhandlingschef i region Sydost.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Magnus Persson fortsätter:

– Det kan säkert finnas utrymme för nivåjusteringar men så här agerar inte en seriös fastighetsägare. Nu vet vi inte vad bolaget kommer att göra, men det är strandat och förhandlingarna har avslutats så det är upp till dem hur de agerar.

Om Heimstaden ändå höjer hyran, är Magnus Persson tydlig med sitt råd till hyresgästerna.

Läs ocksåJohannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärdEn ung kvinna med ett spädbarn i famnen står i ett kök i en lägenhet.

– Viktigast är att inte betala höjningen. Det är bara att fortsätta att betala den gamla hyran. Men eftersom de påkallat från första juli finns det en risk att hyresgästerna inte tänker på att det skiljer någon hundring på hyran när det är mitt i semesterstressen. Men hyresgästerna ska inte betala höjningen. Det finns ingen fog för den, säger Magnus Persson.

Heimstaden kan även vända sig till hyresnämnden för att få hyran prövad.

Annons

– Om det blir så, då företräder vi våra medlemmar i nämnden, säger Magnus Persson.

Läs ocksåLivsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkarHyreshus legionella vatten

Patrik Hall är Heimstadens vd.

– Vi har gjort påkallan och då ska de svara inom tre veckor. Det tog tio! Det kallar inte jag seriöst. Vi ville förhandla om ett korrekt bruksvärde och vi har presenterat vad vi tycker är korrekt på orten. Deras motbud var en sänkning. Då står man en bit från varandra, säger Patrik Hall.

Tänker ni höja hyran, eller vända er till hyresnämnden?

– Det vill jag inte kommentera, säger Patrik Hall.

Efter strandningen har Hyresgästföreningens medlemsvärvare besökt fastigheterna för att värva medlemmar i syfte att föreningen ska kunna företräda dem i hyrestvisten.

Annons

– Jag pratade precis med förvaltaren och medlemsvärvarna går ut och skrämmer folk och säger att hyran ska höjas över 30 procent. Hur seriöst är det? Att skrämma folk för att få medlemmar? Och det är inte första gången de skrämmer upp våra hyresgäster med rena falsarium, säger Patrik Hall och fortsätter:

– Den genomsnittliga höjningen ligger någonstans på tio procent och det är vad vi anser vara det korrekta bruksvärdet. Vi vill hitta förhandlingslösningar men som vi ser det är deras agerande helt oacceptabelt. Det är så jävla dåligt och nu får det fan i mig vara nog, säger Patrik Hall.

På frågan om Hyresgästföreningen skrämmer folk för att få medlemmar, svarar Magnus Persson:

– Det gör vi absolut inte. Vi berättar vad Heimstaden yrkar och de yrkar på en höjning upp till 36 procent. Det är ju sant. Och snitthöjningen är på mellan elva och arton procent. Men det är så här de agerar i en förhandling och lägger man ett yrkande på 36,8 procent och inte kan stå för det, då är frågan vem som är falsk.

Läs också Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.