Annons

Hyreskrav på 3,77 procent i Tingsryd

Tingsryd Kommunhus i Tingsryd vill höja hyran med 3,77 procent från 1 januari. Bostadsbolaget räknar med att deras kostnader kommer att öka nästa år.

​Det är framför allt kostnaderna för räntor och löner som ligger till grund för hyreskravet. Dessutom ska bostadsbolaget göra en vinst nästa år och det påverkar också hyreshöjningen. Vinsten ska enligt förhandlingsunderlaget utgöra två procent av den hyra som hyresgästen betalar. Det motsvarar ungefär 16 kronor per kvadratmeter, totalt 1,3 miljoner kronor.

– Jag har aldrig sett den här posten förut, säger Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Persson.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Egentligen är det inte en ren vinst det handlar om, menar Kommunhus ekonomichef Björn Davidsson, utan det handlar mer om ekonomisk hushållning som bör vara två procent för att inte företaget ska gå bakåt.

Annons

– Som allmännytta måste man driva framåt. Men det är ingen stor vinst, ett vanligt företag har ofta vinstkrav på åtta-tio procent.

Tidigare har Kommunhus inte redovisat att de har vinstkrav på sig, men Björn Davidsson säger att det som är nytt är att de inte har internränta längre. Internränta är när företaget begär ränta för egna pengar som de investerat i företaget. Internräntan har inte redovisats av Kommunhus tidigare.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Nu har vi valt att redovisa det mer öppet som vinst. Det är kanske ett mer ärligt redovisningssätt, säger Björn Davidsson.

Annons

Vinsten på två procent bedömer han landar på ungefär en halv miljon mindre än vad internräntan var.

Höjningen med 3,77 procent motsvarar 180 kronor per månad för en trea på 72 kvadrat.
 
Kommunhus och Hyresgästföreningen kommer att träffas 10 december för att påbörja förhandlingarna.

Fakta: Hyreskrav i Kronoberg

​ 

Allbohus: 5,5 procent
Kommunhus, Tingsryd: 3,77 procent
Vidingehem: 3,36 procent

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.