Annons

Hyresnämnden ska granska vitlökspress och säng

Malmö Malmöbon tyckte att andrahandshyran blev för hög och gick till hyresnämnden. Uthyraren kontrade med en lång inventarielista som det nu är upp till domstolen att tröska igenom.

Ettan ligger på en attraktiv adress i centrala Malmö. Hyran låg på 5600 kronor i månaden men andrahandsgästen betalade 7200 kronor i månaden. Drygt ett år efter inflytt gick han till hyresnämnden med ett krav på återbetalning av hyra. Enligt hans egen beräkning betalade han  5-700 kronor för mycket i månaden.

Hyresvärden ställde sig frågande till kravet och menade att andrahandshyresgästen hade godkänt summan. Juridiska experter som Hem & Hyra talat med menar dock att den biten inte hindrar någon från att kräva tillbaka pengar, upp till ett år bakåt i tiden. Värden kontrade med en egen uträkning som även innehöll andra kostnader knutna till boendet. Den stämde väl överens med hyran som hade betalats och hon bifogade även en inventarielista, tre sidor lång och på 94 punkter.  Den innehöll allt från vitlökspress och grytlappar till säng och TV.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Gå gärna in och gilla Hem och hyras Facebooksida och följ våra nyheter från Skåne där

Hyresnämnden tar upp fallet till förhandling i mitten av oktober. Arbetet kommer till viss del att handla om en bedömning av listan och möblemanget.

Susanne Björkman Ragnarson är chef på Hyresnämnden i Malmö. Hon berättar att det handlar om skälighetsbedömningar i ärenden som rör återbetalning av hyra. Även om det finns någon typ av praxis är det svårt att säga exakta siffror på vad en hyresvärd kan plussa på en andrahandshyra.

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

–Enligt förarbetena och lagen är det en skälighetsbedömning. Det kan bli 15 procent. Jag har sett 12 och 10 procent men det kan även bli mindre än så om det är ytterst sporadiskt möblerat, säger hon

Hur bedömer ni möblemangen?

– För att det ska vara möblerat ska det finnas det som normalt sett behövs, säng, bord och någonting att sitta på.

Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Spelar det någon roll om det är nytt eller gammalt?

Annons

– Det blir en skillnad men är omöjligt att säga vad. Det blir en bedömning från fall till fall.

Och värdet? Drar en dyrbar tavla av Chagall på väggen upp tillägget?

– Jag har svårt att se att just det skulle vara av avgörande betydelse. Det här handlar om de vanliga sakerna som alla behöver.

Läs också Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då” Sena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.