HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresparterna tar valresultat med ro

Nyheter Valet blev precis så ovisst som många förutspått. Hyresmarknadens parter tar dock det ovissa resultatet med ro.
Foto: Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Sabo
Avvaktande. Hyresmarknadens parter tar det ovissa valresultatet med ro. Samtliga hoppas på en blocköverskridande uppgörelse om villkoren för hyresrätten. Från vänster: Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Anders Nordstrand, vd Sabo.

Vem som ska leda Sverige de närmaste fyra åren är oklart efter den rekordjämna valutgången. På onsdag ska utlandsröster samt sent inkomna förtidsröster räknas. Därefter följer av allt att döma långa förhandlingar om hur landet ska styras. Parterna på hyresmarknaden tar emellertid det ovissa läget med ro.

Hyresgästföreningen är den av de tre organisationerna som varit mest aktiva i valrörelsen.

Läs ocksåMajoritet mot marknadshyror i ny undersökning

– Vi är jättenöjda med att vi fått upp frågor om marknadshyra, renoveringar och att bygga nya hyresrätter. Om vår kampanj haft någon betydelse för valutgången vågar jag dock inte sia om, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Framför allt har tyngdpunkten i Hyresgästföreningens valarbete legat på att driva kampanj mot marknadshyror. En kampanj som retat upp allianspolitiker som menat att Hyresgästföreningen farit med osanning och gått Socialdemokraternas ärenden. Marie Linder tror dock inte att den irritationen kommer att påverka relationen med eventuella borgerliga makthavare efter valet.

– Nu ligger vi i startgroparna för att kunna påverka nästa regering – oavsett vilken. Vi ska proaktiva och komma fram med förslag till förbättringar. Förhoppningsvis vid nya bostadspolitiska samtal.

Läs ocksåHyresgästföreningens valledare driver s-kampanj

Sabo är den av organisationerna som påverkas mest av valresultatet. Hur Sabos styrelse är sammansatt avgörs av hur det går i kommunalvalen i medlemsföretagens kommuner. I april nästa år tillträder den nya Sabo-styrelsen.

– Det som rör sig mycket i mitt huvud är hur det kommer se ut i kommunvalen. Dels för att det påverkar våra enskilda medlemsföretag mycket. Dels för att det påverkar hur Sabos styrelse kommer att vara sammansatt efter kongressen nästa vår.

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo gick och la sig tidigt igår när han insåg att kvällen inte skulle ge något tydligt svar på vem som ska regera landet de kommande fyra åren.

Läs ocksåForskare kritiserar planer på förtätning

– Det viktiga för svensk fastighetsmarknad är att vi har en stark och god samhällsekonomi. Men som vanligt vore det bra med en blocköverskridande överenskommelse om bostadsfrågorna generellt, säger Reinhold Lennebo.

Läs också Inte så lyckat hyresförhandla via sms Kommunen plockar 37 miljoner ur Helsingborgshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.