Annons

M-politiker: Hyresgästföreningen ljuger om marknadshyror

Nyheter Ett rejält ordkrig har blossat upp mellan Hyresgästföreningen och Moderaterna. Detta sedan partiet pekats ut för att vilja införa marknadshyror.
Flera moderater anser att Hyresgästföreningen förvanskar partiets syn på marknadshyror. En av dem är partiets bostadspolitiske talesperson Mats Green.

Som Hem & Hyra redan har konstaterat kandiderar Hyresgästföreningens valledare även i riksdagsvalet för Socialdemokraterna, vilket gör striden än mer infekterad.

Det hela har gått så långt att en av Moderaternas riksdagskandidater, Lulebon Mattias Karlsson, nu säger upp all kontakt med Hyresgästföreningen. Egentligen anser han att det är beklagligt, eftersom han tycker att organisationen har en viktig roll att spela.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De påstår att en röst på moderaterna är en röst för marknadshyror och höjd hyra. Det är inte sant. Vi har varit tydliga med att vi inte har några förslag om marknadshyror, säger Karlsson, som även sitter i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Lulebo.

– Jag har därför valt att avbryta alla kontakter och samtal med Hyresgästföreningen, som jag anser har gått över alla gränser.

Beskedet kom knappt en vecka innan valet och Mattias Karlsson är inte den ende moderat som anser att Hyresgästföreningen far med osanning. Varför kritiken kommer först nu är oklart.

Läs ocksåMajoritet mot marknadshyror i ny undersökning

Redan innan sommaren, den 21 maj, publicerade Hyresgästföreningen en webbartikel med rubriken ”Guide till bostadspolitiken – partierna otydliga i frågan om marknadshyror”. Trots den otydlighet som antyds i rubriken ansåg man att man kunde slå fast att de borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna är för ett införande av marknadshyror. De nuvarande regeringspartierna samt Vänsterpartiet är enligt samma dokument är emot sådana.

”Trots otydligheten från partierna har vi försökt att sammanställa var de står i frågan om marknadshyror” står det. ”Flera partier har varken sagt ja eller nej till marknadshyror. En del har uttalat sig för vad de kallar en ’friare hyressättning’, vilket är ett första steg mot marknadshyror. Det har vi tolkat som att de är för ett införande av marknadshyror.”

Annons

En grov feltolkning, säger Mattias Karlsson. Målet är att hitta en långsiktig lösning för att korta bostadsköerna. En blocköverskridande lösning. Även Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green vänder sig mot att partiet vill ha marknadshyror.

Läs ocksåHyresgästföreningens valledare driver s-kampanj

– Det är ett övertramp. Oavsett vad Moderaterna hade sagt tror jag att Hyresgästföreningen hade sagt att vi är för marknadshyror. Hyresgästföreningen ägnar sig väldigt mycket åt partipolitik och att man ska vara en kampanjorganisation åt Socialdemokraterna.

Mats Green säger också att även Hyresgästföreningen har gläntat på dörren till en förändring av dagens system. Detta genom att tillsätta den så kallade Hyreskommissionen, under ledning av den förre bostadsministern Stefan Attefall (KD).

Men trots att Mats Green är kritisk mot Hyresgästföreningen, då han anser att den bedriver partipolitik, tycker han att Sverige behöver en organisation som värnar om hyresgästernas intressen.

– Definitivt, jag bor själv i hyresrätt. Det är klart att det behövs en sådan organisation, men här sätter man alltid det socialdemokratiska intresset av ett permanent maktinnehav före omsorgen om sina medlemmar. Jag förstår inte den partipolitiska kopplingen som man använder sig av när den passar. När det inte passar sig säger man att man är en helt fristående organisation, men när man har nytta av det påtalar man kopplingen till socialdemokratin.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tillbakavisar alla sådana kopplingar och säger att Moderaterna har sig själva att skylla för att de pekas ut för att vara för marknadshyror. Som exempel nämner hon partiets stämma, som hon upplever tog ställning för marknadshyror även om det ordet inte användes. Och Hyresgästföreningen tänker inte backa i frågan om huruvida Moderaterna är för marknadshyror.

– Jag ser det som en medlemsnytta att vi gör den här typen av sammanställningar. Marknadshyror är en av de frågor som vi har ställt till de politiska partierna, sedan uppmanar vi människor att ta reda på vad partierna tycker i olika frågor för att sedan gå och rösta.

Annons

– I juli var jag på en bostadspolitisk debatt i Gottsunda i Uppsala. Då pläderade Moderaterna för marknadshyror och det gjorde även Sverigedemokraterna och Liberalerna. Då sa de ”vi vill gå mot mycket mer av marknadshyra”. I samma debatt härom veckan, också i Uppsala, var Sverigedemokraterna emot marknadshyra och Moderaterna pratade om att de ville ha fri hyressättning i nyproduktionen. De tycker olika saker, så det är inte helt lätt. Det är de som måste berätta vad deras förslag utgår ifrån och det är det vi har bett dem att göra.

– Jag har respekt för partier som står för sina politiska åsikter. De behöver inte tycka precis som Hyresgästföreningen, men då måste de också ha respekt för att vi kommer att stå på medlemmarnas och hyresgästernas sida för att de ska veta vilken boendekostnad de får framöver.

 

 

 

Läs också Hyreskommissionen ifrågasattes på stämman Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.