HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresslarv kan kosta kontrakt

Östergötland Mannen vädjade om att få behålla sin lägenhet. Han hade fått nytt jobb och skulle därmed kunna betala sin hyresskuld. Men hyresnämnden beslutade att han måste flytta.

Norrköpingsbon slutade betala sin hyra i april och trots flera påminnelser från Rikshem kom inga pengar in, vare sig för den månaden eller de som följde. Hyresvärden vände sig då till hyresnämnden med en ansökan om att hyresavtalet skulle upphöra.

När nämnden tog upp ärendet under hösten var skulden uppe i 43 770 kronor. Enligt mannen hade han drabbats av depression, vilket lett till att han förlorat jobbet och därför inte haft några pengar. Nu hade han ett nytt jobb och skulle kunna betala skulden på två månader. Men hyresnämnden ansåg att Rikshem hade rätt och beslutade att mannen måste flytta.

Läs ocksåHalländsk barnfamilj utan bostad

Och det räcker ofta med betydligt mindre skulder än så för att mista sitt hyreskontrakt. Hem & Hyra har gått igenom samtliga uppsägningar hos Hyresnämnden i Östergötland det senaste året. Det visar sig vara vanligt förekommande att hyresgästen aldrig dyker upp när det är dags för sammanträde. Nämnden kan då avgöra ärendet ändå. Det skedde till exempel när en hyresgäst hos Radiomasten i Motala förlorade sitt kontrakt. Han hade då en hyresskuld på 11 484 kronor.

Men det finns också exempel där hyresgästen fått bo kvar, trots hyresslarv. I sådana fall är skulden som regel betald och det är vanligt att värden och hyresgästen kommer överens om en prövotid, att hyresgästen får en chans till.

I ett fall avskrevs ärendet för att hyresvärden som lämnat in ansökan, Willhem i Linköping, inte kom till sammanträdet.

Läs ocksåKyrkan vill vräka obekväm hyresgästfoto från kyrkogård

Även om obetalda hyror är en av de vanligaste orsakerna till ansökan om vräkning så kan det också handla om andra problem, exempelvis störningar.

Läs också När ohyran riskerar kontraktet: “De spred sig jättesnabbt” Värden vill vräka efter 54-kronorsbråk om sopor Räkna med en lång process när andrahandsuthyrning går snett

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.