Annons

Hyrestoppar kritiska till folkomröstningskampanj

Örebro ​Öbo:s ordförande Bo Westerling och Stena fastigheters vd Christel Armstrong Darvik tycker att Hyresgästföreningens satsning på en folkomröstning är märklig.

​Stenas vd Christel Armstrong Darvik tycker att det är tråkigt att Hyresgästföreningen startat en kampanj för att få till stånd en folkomröstning mot en utförsäljning.

Annons
I våras kunde Hem & Hyra avslöja att Stena Fastigheter kunde tänka sig att köpa de 1500 lägenheterna som Örebro bostäder, Öbo, planerar att sälja.
Visar sig Öbo:s styrelse ta fram ett koncept som passar Stenas affärsplan, kan Stena fortfarande vara intresserade.
Som motangrepp har Hyresgästföreningen startat en kampanj för att få till stånd en folkomröstning mot utförsäljningen.
Föreningens huvudargument är det är bättre för hyresgästerna att hyra av Öbo än av en privat värd.
– Det är tråkigt att de drar alla privata fastighetsvärdar över en kam. Vi har visat på andra orter att ett privat alternativ också kan vara bra. Nu gör de politik av det här i stället för att låta det bli en konkret fråga för de boende, säger Christel Armstrong Darvik.
Hon hade önskat att Hyresgästföreningen väntat med folkomröstningen tills det stått klart vilket bolag Öbo kan tänka sig att göra affär med.
– För oss är det alltid bra om hyresgästerna är positiva till att vi tar över. Hade man väntat hade det varit lättare för hyresgästerna att veta vad de hade att ta ställning till, säger hon.
Även Öbo:s ordförande Bo Westerling tycker att Hyresgästföreningens folkomröstningskampanj är underlig.
– Jag är väldigt förvånad att de valt att gå den här vägen. Att de vill lägga ner så mycket av medlemmarnas pengar på att få en folkomröstning. Det är många steg som ska tas innan kampanjen ger resultat, säger han.
Kampanjen kostar föreningen närmare 200 000 kronor. För att ha rätt att begära folkomröstning i Örebro kommun krävs 5 000 namnunderskrifter.
Men om och när de samlats in är det ändå kommunfullmäktige som ska besluta i fall folkomröstningen alls ska bli av. Och blir den av är utslaget av folkomröstningen endast rådgivande. Det innebär att politikerna kan besluta sig för en utförsäljning även om medborgarna i Örebro har röstat nej.
– Jag förstår dem inte, men det är deras sak att bestämma vad de ska lägga pengarna på, säger Bo Westerling.
Hur nära Öbo är ett beslut om utförsäljning vill Bo Westerling inte uttala sig om. Han säger att bolaget haft mycket att fundera på under den senaste tiden med allt från tillsättandet av ny VD till den rådande finansoron.
– Vår förhoppning är att beslut ska fattas under den nuvarande mandatperioden, säger Bo Westerling.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.